Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Varēs strādāt visi, kas to vēlas

© Publicitātes foto

Rūpes par bērniem ir Ventspils pašvaldības ilgtermiņa prioritāte, un tā neaprobežojas tikai ar sakārtotām vispārējās un interešu izglītības iestādēm, pasākumiem, veselības aprūpes pieejamību un citiem procesiem.

Pēc ventspilnieku domām, darbs un darīšana ir tas spēks, kas jaunieti mudina augt un attīstīties, dod iespēju iepazīt reālo dzīvi un uz iegūtās pieredzes pamata veidot savu darba karjeru.

Valsts īslaicīgās nodarbinātības programmu skolēniem vasarā aizsāka 2006. gadā, un tā nekavējoties tika ieviesta arī Ventspilī. Ekonomiskās krīzes gados, laika posmā no 2009. līdz 2013. gadam, valsts jauniešu nodarbinātībai vasarā finansējumu nepiešķīra. Ventspils pašvaldība tomēr rada iespēju programmu turpināt, jo apzinājās, tieši krīzes laikā ir jādod iespēja jauniešiem strādāt un nopelnīt naudu. Īpaši svarīga šāda iespēja bija jauniešiem no maznodrošinātām ģimenēm.

2014. gadā valsts atsāka šo programmu finansēt, piešķirot līdzekļus, kas paredzēja segt darba algas izmaksas 50% apmērā. Otru pusi vajadzēja maksāt pašam darba devējam. Lai dotu iespēju pastrādāt praktiski visiem jauniešiem, kas izteikuši šādu vēlmi, pašvaldība no budžeta līdzekļiem šai programmai novirzīja līdzekļus, kas sedza otru pusi atalgojuma. Līdz ar to pieauga arī uzņēmēju interese iesaistīties nodarbinātības programmā. Vienlaikus Ventspils pašvaldība uzskatīja, ka strādāt jāprot un jāvar ne tikai jauniešiem vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kuriem paredzēts valsts finansējums, bet savas prasmes jāpilnveido arī mazākiem bērniem – 13 un 14 gadus vecajiem. Tāpēc tika pieņemts lēmums mazāko bērnu nodarbinātību pilnībā finansēt no pašvaldības līdzekļiem. Kopumā iepriekš minēto programmu ietvaros strādāt un pelnīt varēja 456 bērni un jaunieši.

Šis gads atkal nācis ar izmaiņām skolēnu īslaicīgās nodarbinātības programmā, un atkal Ventspils pašvaldībai nācās meklēt risinājumus, lai strādāt varētu visi, kuri to vēlas. Ventspils pilsētas Sociālā dienesta vadītājas vietniece Dace Roģe stāsta: «Šogad valsts nodarbinātības programmai novirzījusi līdzekļus, kas Ventspilī dod iespēju strādāt tikai 167 jauniešiem vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Turklāt, tāpat kā iepriekš, piešķirtais finansējums sedz 50% no darba algas izmaksām. Šīs programmas ietvaros nodarbinātajiem otra puse atalgojuma jāmaksā pašiem darba devējiem.» Vaicāta, kā tad paliek ar pārējiem, jo strādāt gribētāju ir daudz vairāk, Roģe saka: «Pašvaldības lēmums ir ļoti vienkāršs – pārējos, kuri vēlas strādāt, finansēs pašvaldība, turklāt darba devējam nebūs nekādu rūpju par atalgojumu. Kopumā, tai skaitā arī 13 un 14 gadus vecie bērni, šogad Ventspilī strādāt varēs teju 370 jauniešu.»

Darba devēji ir ieinteresēti uzņemt pie sevis jauniešus, jo, no vienas puses, tā ir iespēja piesaistīt papildu darbaspēku, kas vairākās nozarēs ir aktuāli tieši vasaras periodā, no otras puses – tas ir uzņēmēju ieguldījums jaunatnes audzināšanā, jo saturīga laika pavadīšana ir viens no veidiem, kā izaugt uz mērķi vērstam cilvēkam, kurš zina, ko viņš vēlas un ko viņš spēj. Turklāt, kā mēdz teikt – kur nav darbu, tur sākas nedarbi.