Iecavas novada deputāti vēlas apmaksātu atvaļinājumu

Iecavas novada dome ir vērsusies Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā (RAPLM), lūdzot skaidrojumu, vai pašvaldību deputātiem pienākas ikgadējs apmaksāts atvaļinājums.

Kā paskaidroja RAPLM valsts sekretāra vietnieks Artis Stucka, saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 40.panta pirmo daļu amatpersonu (šā likuma izpratnē par pašvaldības institūcijas amatpersonām uzskatāmas arī personas, kuras ir ievēlētas pašvaldības institūcijā) atvaļinājumus, to ilgumu un piešķiršanas kārtību, kā arī citus ar atvaļinājumiem saistītus jautājumus regulē attiecīgās Darba likuma normas, ciktāl šajā likumā nav noteikts citādi.

Likuma 41.panta pirmā daļa noteic, ka amatpersonām un darbiniekiem piešķir ikgadēju apmaksātu atvaļinājumu, kura ilgums ir četras kalendāra nedēļas, neskaitot svētku dienas, un par šo laiku izmaksā vidējo izpeļņu. Papildus likuma 18.panta trešā daļa noteic, ka minētās amatpersonas, kā arī karavīri saņem atvaļinājuma pabalstu vienas mēnešalgas apmērā. Līdz ar to secināms, ka pašvaldības domes deputātam ir tiesības uz ikgadēju apmaksātu atvaļinājumu.

Iecavas novada domes iesniegumā tiek norādīts uz iespējamām pretrunām starp Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma un Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma tiesību normām. Ar 2010.gada 1.janvāri ir stājušies spēkā grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā. Ar šiem grozījumiem minētā likuma 14.panta piektā daļa izteikta jaunā redakcijā, attiecīgi nosakot, ka "par piedalīšanos domes institūciju sēdēs un par citu deputāta pienākumu pildīšanu deputāti saņem atlīdzību, kas tiek noteikta atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam", savukārt šā likuma 15.panta pirmā, otrā, trešā, ceturtā un piektā daļa ir izslēgtas.

RAPLM ir paziņojusi, ka nekavējoties vērsīsies Saeimas atbildīgajā komisijā ar priekšlikumiem izdarīt grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma normās, kas paredz pašvaldības domes deputātiem tiesības uz ikgadēju apmaksātu atvaļinājumu.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.