Ar ziedotāju palīdzību ģimenes cer atgriezties mājās

© Scanpix

Pēc ugunsnelaimes Baznīcas laukumā 2 cietušās ģimenes jau atradušas pagaidu dzīvesvietas, taču, lai atgrieztos savās mājās, tām nepieciešams sabiedrības atbalsts - vēsturiskās ēkas jumta un jumta konstrukcijas atjaunošanai vajadzīgi 130 000 eiro. Pašu spēkiem ģimenēm tas nav paveicams, raksta talsi.pilseta24.lv

Ēka celta 1910.gadā, un ugunsgrēkā šī gada 4.jūnijā pilnībā izdega ēkas jumta stāvs. Bez pajumtes palikušajām ģimenēm atbalstu sniedza ne tikai pašvaldība, bet arī Talsu novada iedzīvotāji, ziedojot apģērbu, traukus, sadzīves lietas, segas, gultasveļu, mēbeles un citas tobrīd nepieciešamās lietas. Mājas iedzīvotāju atbalstam saziedoti arī 710 eiro, kurus Talsu novada fonda Uzraudzības komiteja lēma sadalīt vienlīdzīgās daļās visām ģimenēm. Līdz šim palīdzēts divām ģimenēm iegādāties sadzīvei nepieciešamās lietas un būvmateriālus pagaidu mājvietas sakārtošanai. Atlikušo ziedojuma summu – 553,93 eiro – ģimenes vēlas novirzīt jumta atjaunošanai. Taču šī summa nav pietiekama, lai ēkas iedzīvotāji spētu jumtu un tā konstrukcijas atjaunot un atgriezties savās dzīvesvietās.

Pēc ugunsgrēka ēku apsekojuši gan būveksperti, gan Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija. Iedzīvotāji kopsapulcē tikušies ar SIA ''Talsu namsaimnieks'', kas ir ēkas apsaimniekotājs, lai izskatītu ēkas atjaunošanas iespējas, un ar SEB banku pārrunātas kredīta iespējas. Taču iedzīvotāju pašu spēkiem jumts nav atjaunojams, jo tā kā ēka ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, tad tās sakārtošana ir ļoti dārga – ekspertu sastādītā tāme paredz, ka darbi izmaksās 130 466 eiro. Šobrīd pašvaldība izskata variantus, kā varētu iesaistīties jumta atjaunošanā, taču ģimenēm nepieciešams arī sabiedrības atbalsts.

Ģimenes iespējams atbalstīt arī ar naudas ziedojumu, pārskaitot līdzekļus uz bankas kontu:

LV87UNLA0050017096893 (a/s ''SEB banka'')
Talsu novada fonds
Reģ.nr. 50008073841
Maksājuma mērķis: ziedojums jumta atjaunošanai.

Lai ēka neaizietu bojā, remontdarbus būtu nepieciešams sākt jau rudenī. Ja iedzīvotājiem līdzekļu nepietiks, ēka būs jāiekonservē, un tā vairs dzīvošanai nebūs izmantojama. Ēku nav iespējams nojaukt, jo tas ir kultūrvēsturisks piemineklis.

Avots: talsi.pilseta24.lv

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.