Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Divdesmito reizi – Dzīres Kuldīgā

Alekšupītes karnevāla dalībnieki ik gadu cenšas pārsteigt skatītājus ar izdomu un krāšņiem tērpiem © Publicitātes foto

No 16. līdz 19. jūlijam Kuldīga jau divdesmito reizi pārvērtīsies par viesmīlības citadeli un savējo salidojumu, uz Kuldīgas pilsētas festivālu Dzīres Kuldīgā pulcējot esošos un bijušos kuldīdzniekus, kā arī visus, kurus uzrunā Kuldīgas radošais, dzīvais gars.

Ceturtdiena – varens sākums

Svētki sāksies jau ceturtdien, 16. jūlijā, kad no pulksten 12 norisināsies Amatnieku tirgus lustes, kas četru dienu garumā pulcēs īpaši daudz pašmāju aroda meistaru. Pirmo reizi Kliņģeru ielā, pie bijušā veikala Zelta kliņģeris, darbosies Dzīru sēta.

No ceturtdienas līdz pat sestdienas pulksten 14 vairākās tirdzniecības vietās ikviens varēs iegādāties Dzīru superatrakcijas Zelta ikrs ikrus, lai laimētu vērtīgas un noderīgas balvas.

Grandioza solās būt Dzīru atklāšana, kas ceturtdien, 16. jūlijā, pulksten 23.30 norisināsies Māras dīķī – Dzīres Kuldīgā ar krāšņu šovu uz ūdens Baseina trakuļi aizsāks franču teātris Ilotopie, uzburot grandiozu mitoloģisku stāstu. Tas noteikti jāredz tieši Kuldīgā, jo nākamās izrādes būs skatāmas Venecuēlā, Japānā, Beļģijā un Portugālē. Piektdien no pulksten 12 līdz 14 ar Baseina trakuļiem būs iespējams satikties dienasgaismā.

Savukārt pulksten 1 naktī Rātslaukumā sāksies koncerts Mūzika mēnessgaismā – muzicēs solisti Raimonds Bramanis un Inga Šļubovska kopā ar Latvijas Nacionālās operas mūziķiem.

Piektdiena – lielais koncerts

Piektdien noritēs arī Senioru svētki, kas no pulksten 11 līdz pat vakaram ar lustīgu mūziku, dančiem un līdzpaņemtiem groziņiem, piedaloties iemīļotajam pirātu korim De Stormvogels no Nīderlandes, norisināsies Pilsētas dārzā.

Piektdienas pievakarē Rātslaukumā būs iespējams noklausīties Jāņa Lūsēna muzikālās apvienības Promenāde, kuras pamatā ir latviešu estrādes duets Anmary un Uģis Roze, koncertu.

Kā ierasts, piektdiena noslēdzas ar īpaši gatavotu un tikai Kuldīgā baudāmu brīvdabas koncertu vasaras vakarā. Šogad koncertā aizraujoši muzikālā pastaigā, stāstot par mīlestību un visu pārējo, kas laiku laikos nenoveco, vedīs populārie un klausītāju iemīļotie solisti. Koncerta īpašais viesis būs Maestro Raimonds Pauls. Biļetes uz šo muzikālo ceļojumu iegādājamas Kuldīgas kultūras centrā, Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Sestdiena – fokusā Alekšupīte

Sestdien visas dienas garumā dažādās vietās pilsētā norisināsies neskaitāmi koncerti, teātra izrādes un citi pasākumi, bet pēcpusdienā no pulksten 16 Dzīru viesu uzmanība būs piekalta Alekšupītei, kur no tiltiņa pie Kuldīgas Kultūras centra savu ceļu pa Alekšupīti līdz pat Alekšupītes dīķim pie tiesas nama sāks daudzkrāsainie superatrakcijas Zelta ikrs ikri. Tie, līdzjutēju atbalstīti, savā starpā sacentīsies par to, kurš pirmais sasniegs finišu un iegūs galveno balvu.

Pēc tam sāksies ekstrēmais Alekšupītes skrējiens, kurā spēkus izmēģināt aicināti veiklākie un drosmīgākie kuldīdznieki un svētku viesi. Savā starpā par uzvaru sacentīsies Viņi un Viņas, un abu grupu labākie pirmoreiz Dzīru vēsturē saņems Kuldīgas uzņēmēju sarūpētās naudas balvas. Pēc skrējiena sekos Alekšupītes karnevāls, kura dalībnieki ik gadu cenšas pārsteigt ar izdomu un krāšņiem karnevāla tērpiem. Arī šā pasākuma uzvarētājam, pateicoties Kuldīgas uzņēmēju atbalstam, būs iespējams iegūt naudas balvu.

Ik gadu ar īpašu entuziasmu kuldīdznieki pošas tradicionālajam Dzīru gājienam, kas sestdienas vakarā no pulksten 21 dosies cauri vecpilsētai uz pilsētas estrādi. Gājienā kuldīdznieki un Dzīru viesi rāda savu izdomu un talantus, priecējot daudzskaitlīgo skatītāju pulku. Pēc gājiena pilsētas estrādē gaida jautra svētku balle kopā ar grupu Kraujas band.

Svētdiena – spēkavīri un noslēguma koncerts

Svētdien no pulksten 12 pilsētas estrādē Latvijas spēkavīru čempionāta posmā spēkiem mērosies Latvijas spēcīgākie vīri, Pilsētas dārzā varēs baudīt šurumburumu visai ģimenei Padzīvosim zaļi, bet Kuldīgas novada domes zālē pulksten 16 aicinām noklausīties arfas mūzikas solo koncertu, kurā uzstāsies Dārta Tīsenkopfa.

No pulksten 17 olu karos estrādē spēkosies veiklākie olu ķērāji, bet pulksten 19 Rātslaukumā divdesmitās Dzīres Kuldīgā noslēgs solistu Raimonda Bramaņa, Ingas Šļubovskas, Riharda Mačanovska un Ilonas Bageles, kā arī Latvijas Nacionālās operas kamerorķestra koncerts Lai dzirkstī prieks!

Ar izvērstu Kuldīgas pilsētas festivāla Dzīres Kuldīgā pasākumu programmu iespējams iepazīties mājaslapā www.kuldiga.lv.