Veiksmīgi izglābj pagrabā iesprūdušus liellopus

Abi lopiņi nesaprotamā veidā bija ielīduši šaurā patrepē © Aivars ĶESTERIS

Kārtējā govju drāma notikusi kādā Ventspils novada saimniecībā, kur notiekošās nekārtības jau vairākkārt nonākušas preses uzmanības lokā.

Šoreiz Piltenes pagasta Jenotu saimnieces Irēnas zilās šķirnes lopiņi – govs un bullis – bija ielīduši tik šaurā telpā, ka saviem spēkiem nespēja no tās izkļūt. Govslopi pilnīgi nesaprotamā veidā bija ielīduši pamestas divstāvu dzīvokļu mājas pagrabstāvā esošā patrepes telpā. Uz notikuma vietu izsaukti glābēji. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Ventspils daļas Piltenes posteņa brigāde nopūlējās vairākas stundas, lai izvilktu lopiņus no slazda. Taču tas nav izdevies. Radās aizdomas, ka dzīvus un vienā gabalā lopus izvilkt nebūs iespējams. Vēlāk nolemts izsūtīt papildspēkus no Ventspils. VUGD Ventspils daļas vada komandieris Eduards Gusakovs informē, ka no Ventspils izsūtīta glābšanas automašīna ar speciālu aprīkojumu. Ar aprīkojuma palīdzību, izmantojot garas troses, vairāk nekā 400 kilogramu smago bulli izdevies izvilkt. Pēc tam šaurajai telpai tika nedaudz izzāģēta siena, lai dziļāk esošo gotiņu varētu apgriezt otrādi. Govs atpakaļgaitā pārvietoties nespēj, tādēļ glābēji to apgrieza otrādi un ar nelielu paskubināšanu govs laukā izlīda pati saviem spēkiem. Kopumā glābšanas operācija prasīja sešas stundas, un ar lopiņu veselību viss esot kārtībā, bullim vien bijuši pāris ādas nobrāzumi, kas ir pārejoša lieta.

Govju saimniece Irēna par notikušo tikai plāta rokas. Ganībās esot bijuši dunduru miljoni, no kuriem lopiņi panikā bēguši, tāpēc arī tā sanācis. Saimniecei ķibeles ar lopiem notiek regulāri. Jau gadiem ilgi vairāk nekā 20 lopiņu klīst apkārt bez pieskatīšanas, izbradājot un noēdot kaimiņiem dārzus un iesētās platības. Kaimiņi vairākkārt vērsušies policijā, taču nekas nav mainījies. Jau kuro gadu Irēna sola iegādāties elektrisko ganu, taču līdz šim šie solījumi bijuši tukši.

Par notiekošo neizpratnē ir arī Piltenes glābēji, kuri saimniecību labi pazīst – te kāds lopiņš jāvelk ārā no purva, te no dziļas bedres. Bet pirms trijiem gadiem Irēnas gotiņas tika smagi sakropļotas, un lopiņu ilgstošās mokas izvērsās par Latvijas mēroga skandālu, par ko rakstīja arī Neatkarīgā. Gotiņas smagi savainoja nezināmi ļaundari. Viena no tām, kurai bija pārcirsta kāja, cieta vairākas dienas, jo saimniece nebija spējusi noorganizēt tās nogādāšanu kautuvē. Tikmēr aizpagājušajā ziemā bija nobeigusies grūsna govs, kas nedēļu mētājusies ceļmalā un, par sašutumu vietējiem, pamazām tikusi izbarota suņiem. Arī šopavasar glābēji no upes izvilkuši govi, kas nākamajā dienā nobeigusies, un tās līķis kādu laiku mētājies ceļmalā. Vēl senāk tika sašauts Irēnas zirgs.

Saimniecība ir arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) redzeslokā. PVD Ziemeļkurzemes pārvaldes vadītājs Ivars Koloda informē, ka gan iepriekšējos gados, gan šā gada maijā Irēnai sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli par lopu labturības noteikumu pārkāpumiem. Arī tagad PVD vētīs, vai notikušais ir nelaimes gadījums vai saimnieces nolaidība. PVD inspektori uz saimniecību kontroles nolūkos noteikti brauks vēlreiz, lai pārliecinātos, vai saimniece ir izpildījusi šā gada maijā uzdotos uzdevumus, tajā skaitā nodrošināt ganību norobežošanu vai veikt lopu ganīšanu. Ja saimniece uzdoto nepildīs, tiks domāts par stingrākiem soļiem, piemēram, ganāmpulka konfiskāciju.

Irēna Neatkarīgajai stāsta, ka tagad viņas plānos ir kautuvē nodot četrus buļļus, tajā skaitā izglābto. Par saņemto naudu viņa nomaksāšot parādu par elektrību un sola iegādāties arī elektrisko ganu. Atliek vien cerēt, ka šoreiz saimniece savus solījumus pildīs un lopiņi vairs neklaiņos pa apkārtni un neiekulsies nelaimēs.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.