Tukumniekus šokē briesmīgs atklājums Šlokenbekas ezerā

© tvplay

Šlokenbekas ezera tuvumā dzīvojošie tukumnieki ceļ trauksmi – skaistais ezers, kļuvis ļoti piesārņots un liels daudzums zivju nu uzpeldējušas ezera virsmā ar vēderiem uz augšu.

Tukumniece Edīte Šlokenbekas dzirnavu ezeru makšķerēšanai iecienījusi jau sen. Tomēr, pirmsdažām dienām, atnākot uz šo vietu, viņas skatam pavērusies patiesi baisa aina un viņa izlēmusi sūdzēties.

„Ik pa laikam dzirdu no kāda, ka ezers kļuvis piesārņots, tomēr nedomāju, ka situācija būs kļuvusi tik kritiska. Šobrīd jau nav beigtas tikai mazās zivtiņas beigtas, bet arī lieli brekši, mēra līdakas, raudas, sapali  ir uzpeldējuši ar vēderiem uz augšu. Mēs pat nezinājām, ka tajā ezerā to zivju ir tik daudz,” nopūšas Edīte.

Situācija pie ezera patiešām ir kritiska. Gaisā valda nepatīkama smaka un mirušos ezera iemītniekus plosa putni.

„Biju tik ļoti sašutusi, ka sāku meklēt palīdzēt, palīdzību. Devos uz vietējo laikrakstu, zvanīju uz dažādiem raidījumiem, tai skaitā degpunktu. Šķiet, ka pie notikušā vainojams „Tukuma piens” un „Tukuma ūdens” attīrīšanas iekārtas, kuras cieš no pārslodzes”  klāsta Edīte.

Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve raidījumam atzīst, ka iedzīvotāji situācijas nopietnību nav pārspīlējuši, un Slocenes upē, kā arī Šlokenbekas ezerā tik tiešām nonākušas bīstamas vielas.

„Apsekojot teritoriju un sazinoties gan ar Tukuma piena vadību gan ar Tukuma ūdens vadību , tika konstatēts, ka „Tukuma ūdens” attīrīšanas iekārtas patiešām nav spējušas tikt galā ar savu uzdevumu,” atzīst VVD pārstāve.

Tāpat, iespējams, zivju bojāejā vainojams tieši „Tukuma piens” ražotnē izmantotais tīrīšanas līdzeklis. To, pēc VVD ziņām, uzņēmumā jau aizstājuši ar citu. Šobrīd tiek veiktas analīzes, lai noskaidrotu precīzāku piesārņojuma iemeslu, kā arī aplēstu zaudējumus.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais