No Ventspils ceļā devusies olimpiskā lāpa

© Juris ĢIGULIS, Ventas Balss

Šonedēļ Valmierā un Cēsīs notiks Latvijas jaunatnes vasaras olimpiāde. Uz norises vietu no Ventspils devusies olimpiskā lāpa.

Pasaulē olimpiskā uguns tradicionāli tiek iedegta Grieķijas pilsētā Olimpijā, kur notikušas pirmās olimpiskās spēles. Līdzīga tradīcija ir iedibināta arī Latvijā, kur pirmā Latvijas jaunatnes vasaras olimpiāde notika Ventspilī, tāpēc tieši Ventspilī tiek iedegta olimpiskā lāpa, kas simboliskā ceļojumā dodas uz sporta spēļu norises vietu.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis lāpas iedegšanas ceremonijā uzsvēra, ka lāpas aizdedzināšana vienmēr ir emocionāls brīdis, jo tiek dots starta signāls pašai olimpiādei. Olimpiskā uguns simboliski apvieno visus sacensību dalībniekus – visus, kas, piedaloties lielajos sporta svētkos, pārstāv savu novadu un pilsētu komandas. Viņš pauda cerību, ka organizatori būs parūpējušies, lai visi dalībnieki justos labi un varētu sasniegt vislabākos rezultātus. «Lai uzvar labākie, un lai pēc šīm sacensībām sportisti atgrieztos mājās ar jauniem draugiem, jaunām domām un jauniem plāniem startēt olimpiskajās spēlēs,» novēlēja A. Vrubļevskis.

LOK prezidents ceremonijā aizdedzināja lāpu un nodeva to Ventspils domes priekšsēdētāja vietniekam Jānim Vītoliņam, kurš savukārt olimpisko uguni pasniedza šā gada Latvijas jaunatnes vasaras olimpiādes organizatoriem – Valmieras domes priekšsēdētājam Jānim Baikam un Cēsu novada domes priekšsēdētājam Jānim Rozenbergam. Viņi lāpu tālāk nodeva Ventspils sportistiem – iepriekšējās Latvijas jaunatnes vasaras olimpiādes piecu medaļu ieguvējam vingrošanā Rihardam Tramam, kurš kopā ar komandas biedrenēm devās simboliskā skrējienā cauri Ventspilij. Jau šodien lāpai ir jānonāk Jūrmalā, bet līdz piektdienas vakaram – Valmierā, kur notiks Latvijas jaunatnes vasaras olimpiādes atklāšanas ceremonija.

UZZIŅAI

  • Latvijas jaunatnes vasaras olimpiāde ir augstākā līmeņa kompleksais sporta pasākums Latvijā, kas notiek reizi divos gados.
  • Sacensības no 3. līdz 5. jūlijam norisināsies Valmierā un Cēsīs, atsevišķi mači notiks arī Burtnieku novadā, Rīgā, Līgatnē, Jūrmalā, Valkā un Limbažos.
  • Piedalīsies 86 pašvaldību jauniešu komandas 26 olimpiskajos sporta veidos, kopumā sadalot 236 medaļu komplektus.



Svarīgākais