Mācību centra Buts veiksmes algoritmi

© Ojārs Lūsis

Kā pieaugušo profesionālās izglītības centrs Buts ir izveidots 1991. gadā. Divdesmit četru gadu laikā tas ir izaudzis par lielāko privāto pieaugušo izglītības iestādi Latvijā, un tā struktūrvienības izvietotas visās lielākajās Latvijas pilsētās, tajā skaitā Jēkabpilī. Gada laikā Buts ietvaros izglītību iegūst vai paaugstina kvalifikāciju 15 000 cilvēku.

Vaicāta par to, kāpēc tieši mācību centrs Buts ir kļuvis par lielāko pieaugušo profesionālās izglītības iestādi Latvijā, Jēkabpils filiāles vadītāja Inese Vilcāne (attēlā) uzsver: «Katram uzņēmumam ir savas veiksmes formulas, tie ir algoritmi, kas nosaka izaugsmes potenciālu. Mūsu mācību centrā visu lēmumu pamatā ir klientu vajadzības, tādēļ apmācības tiek piedāvātas visās vecuma grupās, sākot no pusaudžiem, līdz pat senioriem. Tāpat nodrošinām apmācību uzņēmumiem, valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un viņu klientiem.»

Daudzi savā dzīves laikā ir iemācījušies profesionāli paveikt darbu, bet nav bijusi iespēja konkrētajā jomā iegūt formālo izglītības dokumentu. No 2011. gada Buts spēj atrisināt šo problēmu, piedāvājot novērtēt profesionālo kompetenci, kārtojot profesionālos eksāmenus izvēlētajā arodā. Šādu iespēju ir izmantojuši viesmīlības, sociālo pakalpojumu, būvniecības, metālapstrādes, skaistumkopšanas un citās nozarēs strādājošie.

Buts piedāvā novērtēt profesionālo kompetenci 26 profesiju pārstāvjiem. Pieprasījums pēc šādas iespējas ir pietiekami liels – Jēkabpilī vien pagājušajā gadā to izmantojuši 48 profesionāļi. Daudziem tā ir bijusi iespēja saglabāt esošo darba vietu vai pavērusi ceļu jauniem darba piedāvājumiem.

Buts ir izveidojis uz uzticību un zināšanām balstītu sadarbību ar daudziem vietējiem uzņēmumiem, tostarp SIA Jēkabpils PMK, SIA Latgran, SIA Jēkabpils siltums, SIA Ošukalns, kā arī Jēkabpils un Krustpils novada pašvaldībām, nodrošinot viņu darbinieku apmācību atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem. Buts nodrošina apmācību darba aizsardzībā, ugunsdrošībā, elektrodrošībā, spiedieniekārtu un katlu iekārtu ekspluatācijā, kā arī sagatavo celtņu operatorus un pašgājēju mašīnu vadītājus.

Inese Vilcāne norāda: «Lai mēs nepārtraukti būtu informēti par izmaiņām darba tirgū un likumdošanā, esam juridiskie biedri vairākās darba devēju organizācijās – Latvijas Darba devēju konfederācijā, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā, Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijā un citās struktūrās. Mēs mācām savus klientus, nepārtraukti pilnveidojamies paši, darbojoties ekspertu padomēs, rakstot starptautiskus projektus, kā arī kā partneri, piedaloties citu valstu projektos. Mūsu sadarbības partneri ir Igaunijā, Lietuvā, Zviedrijā, Vācijā un Anglijā.»

Cilvēki bieži meklē iespēju papildināt savas zināšanas, gan maksājot par papildu izglītību paši, gan izmantojot valsts piedāvāto finansējumu brīžos, kad zaudēts darbs. Bezdarbnieku profesionālās pilnveides, tālākizglītības un neformālās izglītības programmas tiek piedāvātas visās mācību centra Buts filiālēs. Arī Jēkabpilī mācības tiek organizētas regulāri, un vadītāja ir iepriecināta, ka pirms došanās uz Nodarbinātības valsts aģentūru cilvēki iegriežas mācību centrā, lai uzzinātu par profesionālās izglītības iespējām. «Tas ir kā atrast atslēgu aizslēgtām durvīm uz jaunu materiālās dzīves kvalitāti, pašrealizāciju un sevis bagātināšanu.»

Buts sekmīgi darbojas arī projektos – Darbnīcas jauniešiem un Jauniešu garantijas. Ar īpašu rūpību tiek izvēlētas mācību tēmas un atrasti pedagogi, kuru uzdevums ir ieinteresēt un palīdzēt puišiem un meitenēm izvēlēties īsto profesiju nākotnei.

Šajā ES struktūrfondu plānošanas periodā mācību centrs Buts centīsies izveidot produktīvu sadarbību ar plānošanas reģioniem un piedāvās savu potenciālu piedāvājumu reģionālajos tirgos.

Filiāles vadītāja vēsta: «Šis laiks ir jāizmanto uzņēmējiem, jo beidzot būs iespēja darbinieku apmācībai izmantot ES fondu finansējumu. Mūsu centrs ir gatavs palīdzēt uzņēmējiem, realizējot apmācību 200 akreditētās un kvalifikācijas paaugstināšanas izglītības programmās. Mēs esam uzkrājuši milzīgu pieredzi, materiālo un metodisko bāzi, esam iekārtojuši mūsdienīgas laboratorijas, un pie mums strādā labākie pedagogi. Atnāciet – mēs esam tepat blakus!».