Liepājā atklās arhitekta Paula Maksa Berči piemiņas izstādi

28. janvārī Liepājas muzejā arī atklās P.M. Berči veltītu izstādi un atklās pirmo bronzas plāksnīti ar arhitekta Paula Maksa Berči vārdu pie Liepājas muzeja ēkas piestiprinās 28. janvārī, informē portāls Rekurzeme.

Liepājas pilsētas māksliniece Agita Ansule atzīstas, ideja par arhitekta piemiņas gada rīkošanu Liepājā virmojusi jau 20 gadus, bet īsti izkristalizējusies pēc arhitekta mazmazmeitas Angelikas Berči vizītes Liepājā. Šogad daudzas kultūras norises Liepājā un tās apkārtnē saistīsies ar šo personību.

Mākslinieks Raimonds Kuncītis izgatavojis plāksnītes maketu, un Liepājas Būvvaldes speciālisti apkopojuši informāciju par P. M. Berči projektētajiem namiem, informējuši par jubileju to īpašniekus un iedzīvotājus, aicinot atlicināt 30 latus plāksnītes iegādei.

Liepājas reģiona Tūrisma informācijas biroja vadītāja Monta Krafte apliecina, ka biroja gidi praktiski visos maršrutos vērš tūristu uzmanību uz Berči mantojumu un drīzuma tiks izdots arī neliels bukletiņš, pēc kura norādēm tūristi šos namus varēs uzmeklēt individuāli. Būvvaldes speciāliste Ilze Bernāne zina teikt – pagaidām precīzi zināms, ka Liepājā to ir 34.

Muzeja speciālisti Uļa un Jānis Gintneri gatavo arī rakstu sēriju par Berči un viņa mantojumu. Izstādi paredzēts eksponēt arī Arhitektūras muzejā Rīgā.

Pērn projektam pieaicināts Imants Lancmanis, kurš gatavo materiālus grāmatai “Pauls. Makss. Berči. Liepājas arhitektūras pērles”. Tās izdošana plānota gada nogalē.

M. Krafte pastāsta, ka tūrisma sezonas laikā Liepājā paredzēts rīkot novadu dienas, un tajās pašvaldību tūrisma speciālisti varēšot atgādināt, ka pēc Berči projektiem jaunas un rekonstruētas ēkas ir arī ārpus Liepājas.

Liepājas Kultūras pārvaldes speciāliste Krista Kalnarāja norāda, ka šiem pasākumiem īpašs finansējums nav paredzēts un to meklēs gan fondos, gan pie mecenātiem, taču lielas cerības tiek liktas uz entuziastiem, kas gatavi piedāvāt un paši realizēt savas idejas.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Kurzemes reģiona inspektore Ingrida Vize norāda, ka Berči proktēta ir Lindenberga aptieku kartonāžas fabrika Aizputē, tagad uzņēmuma “Kurzemes atslēga 1” vecais korpuss; Valsts administrācijas ēka Grobiņā, tagad Skolēnu interešu centrs, pie kuras bijis arī cietums, kas nav saglabājies.

M. P. Berči darbība bijusi saistīta arī ar Kurzemes baznīcu pārbūvju projektēšanu. Saglabājušies projekta rasējumi Kurzemes guberņas Grobiņas apriņķa Bārtas luterāņu baznīcas pārbūvei. Rasējumi sastādīti 1892. gadā, un projekts realizēts 1900. gadā. Baznīca sagrauta kara laikā, tagad palikuši tikai mūri, bet saglabājušās sānu fasādes. Nīcas luterāņu baznīcas pārbūves izmaksu aprēķini sastādīti 1872. gadā par 2000 rubļiem. Arhīvā atrodams arī pagājušā gadsimta sākumā gatavots Rucavas baznīcas pārbūves projekts, kā arī Sakas luterāņu baznīcas altāra detaļu zīmējumi un griezumi no 19. gadsimta beigām, zina inspektore.

M. P. Berči strādājis arī pie Priekules un Cīravas muižu ansambļa ēku pārbūves projektiem.

P.M. Berči dzimis 1840. gada 1. janvārī (pēc vecā stila) Vācijas pilsētā Štrausburgā, netālu no Berlīnes. Liepājā ieradies 1871. gadā un 30 gadus strādājis par pilsētas galveno arhitektu. Miris 1911. gada 15. martā Liepājā. Apbedīts Liepājas Vecajos kapos.

Svarīgākais