Litenē iedegs atmiņu ugunskuru

Memoriāls Sāpju siena atklāts 2001. gada 14. jūnijā. Pirms 74 gadiem notika represijas arī pret Latvijas armijas karavīriem. Litenes un Ostroviešu nometnē, kas atradās aptuveni 10 kilometru attālumā no Litenes, apcietināja un uz Sibīriju deportēja vismaz 430 virsnieku. Vairāki no viņiem tika nošauti uz vietas © F64

«Bērni interesējas par dzimtās vietas vēsturi. Viņi daudz jautā, un es pat uz visiem jautājumiem atbildēt nevaru, jo kādreiz šī tēma bija tabu,» par 74 gadus seniem notikumiem Litenē saka vietējās pamatskolas direktore Sarmīte Locāne. Šogad tāpat kā daudzus iepriekšējos gadus Latvijas armijas nometnes vietā Litenē no 12. līdz 14. jūnijam tiek rīkota lauka nometne virsniekiem, Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetiem un jaunsargiem.

Piemiņas pasākums noslepkavotajiem un uz Sibīriju deportētajiem Latvijas armijas virsniekiem Gulbenes dzelzceļa stacijā sāksies 14. jūnijā pulksten 14, bet pulksten 16 turpināsies Latvijas karavīru piemiņas vietā Litenes kapos. Pulksten 17.20 Latvijas armijas Litenes nometnes vietā iedegs atmiņu ugunskuru.

Skolas direktore stāsta, ka, skolu beidzot, pirms eksāmeniem arī vietējie skolēni dodas uz virsnieku piemiņas vietu – uz kādreizējo nometni Sitas silā. Bērnus novada vēsture interesē.

«Jo es redzu, kā viņi uzvedas, kā klausās,» noteic S. Locāne. Viņa atceras, ka kādreiz Sitas silā nebijis pat piemiņas vietas, pirmais piemiņas akmens parādījies 1989. gada pavasarī. «Mēs pat īsti nezinām, kas to uzlika. Uz akmens bija attēlots Māras krusts un Dieva zīme, pavisam vienkāršs akmens. Līdz tam par virsniekiem neviens nedrīkstēja runāt.» S. Locāne piebilst, ka cilvēki jau gan zināja un atcerējās 1941. gada vasaras traģiskos notikumus – arī to virsnieku, kuru atrada, ar durkli pienaglotu, un vēlāk apbedīja Litenes kapiņos zem rožu krūma kopā ar četriem citiem virsniekiem. Vēlāk virsnieku pīšļus tuvinieki pārbedīja dzimtas kapos. Savukārt 1989. gada 2. decembrī Litenes kapos pārbedīja nošauto, Sitas silā atrasto 11 virsnieku mirstīgās atliekas.

Katru gadu vecajā nometnes vietā no 12. līdz 14. jūnijam rīko lauku nometni. Šogad pasākumā piedalās 45 kadeti, 20 jaunsargi un 30 virsnieki no dažādām bruņoto spēku vienībām. Karoga mastā piektdien uzvilks tieši to pašu karogu, kas nometnē mastā plīvoja 2011. gadā, kad traģisko notikumu 70. gadadienā iedibināja šo tradīciju. Sestdien Litenes pagasta namā nometnes dalībnieki noskatīsies dokumentālo filmu Padomju stāsts – arī tā ir tradīcija. Nometnes pēdējā dienā – 14. jūnijā – virsnieki, kadeti un jaunsargi piedalīsies komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumos Gulbenes dzelzceļa stacijā, Litenes kapu Latvijas karavīru piemiņas vietā un pie atmiņu ugunskura Litenes nometnes vietā. Ieradīsies arī jaunais Valsts prezidents un pašreiz vēl aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube, regulāro spēku un Zemessardzes vienību komandieri, karavīri, zemessargi, jaunsargi un Latvijā akreditētie ārvalstu aizsardzības atašeji.



Svarīgākais