Ceļotāji iekrīt krāpnieku nagos

© F64

Kurzemes likumsargu redzeslokā nonākuši negodīgi darboņi, kas, solot noorganizēt ceļojumus uz dažādām pasaules vietām, apkrāpuši daudzus cilvēkus.

Kāds 41 gadu vecs liepājnieks jau nodots kriminālvajāšanai, bet pret ventspilnieku vēl notiek izmeklēšana. Valsts policijas (VP) Kurzemes reģionālās pārvaldes priekšnieka palīdze Jolanta Knīse informē, ka Ventspils lietā vēl tiek apzināti cietušie un apkopotas liecības. Aizdomās turamā statusā ir kāds 31 gadu vecs vīrietis.

Viens no cietušajiem ceļotājiem Neatkarīgajai stāsta, ka veiklais ceļojumu organizators no Ventspils bijis viņam pazīstams darba jomā. Arī gadu iepriekš viņi kopīgi devušies ceļojumā. Kaut arī sākotnēji plānotais brauciens uz Kubu dīvainu apstākļu dēļ pārvērties par ceļojumu uz Meksiku, tomēr tas bijis veiksmīgs, un viņš vīrietim uzticējies.

Meksikā ļoti paticis, tāpēc nolēmuši atkal doties uz šo valsti, kompānijā pieaicinot vēl vairākus draugus. Bijis plānots, ka ceļojumā dosies seši rīdzinieki un vēl pieci ventspilnieki, ieskaitot pašu ceļojuma organizatoru. Cietušais pats vien iegādājies aviobiļetes no Rīgas līdz Londonai un atpakaļ, bet ceļojuma organizatoram iedoti 7,6 tūkstoši eiro, uzticot viņam sešiem rīdziniekiem iegādāties aviobiļetes no Londonas līdz Meksikai, kā arī rezervēt un apmaksāt viesnīcas, ieskaitot vienu nakti Londonā.

Janvārī devušies ceļā. Pirmais pārsteigums ceļotājus sagaidījis Rīgas lidostā, kad uz avioreisu nav ieradies ceļojuma organizators. Bijuši vien divi citi ventspilnieki, kuri aizlidojuši līdz Londonai, taču tālāk uz Meksiku kopā ar viņiem tā arī nav devušies. Vēlāk konstatējuši, ka nav apmaksāta viesnīca Londonā, kā arī ceļotāju uzvārdi neparādās lidojuma sarakstos uz Meksiku. Tomēr ceļotājiem uz rokas bijuši vaučeri, kurus rādījuši aviokompānijas darbiniekiem. Viņi nosprieduši, ka notikusi kāda kļūda no meitaskompānijas puses, tāpēc lidmašīnā ceļotāji tomēr ielaisti. To, ka ir apkrāpti, ceļotāji pa īstam sapratuši, tikai nonākot Meksikā, jo nav bijis apmaksāts transfērs līdz viesnīcai, bet it kā apmaksātajā viesnīcā viņus neviens nav gaidījis. Ceļojuma organizators uz zvaniem neatbildēja. «Mums ir arī pamatotas aizdomas, ka pāri okeānam mēs aizlidojām par zaķi,» pēc notikušā secina cietušais.

Rezultātā ceļotājiem Meksikā nācies apmaksāt citu viesnīcu un iegādāties jaunas aviobiļetes atpakaļceļam līdz Londonai. Tas viss maksājis jau krietni dārgāk nekā ventspilniekam iemaksātā summa. Pret krāpnieku cietušie vērsušies policijā.

Valsts policijas pārstāve J. Knīse informē, ka šī pati persona analoģisku ceļojumu uz Meksiku 2014. gadā apsolījusi noorganizēt vēl kādai ļaužu grupai, taču ceļojums atlikts. Vēl viņš bija apņēmies noorganizēt braucienu šā gada maijā uz Prāgu – uz pasaules čempionātu hokejā. «Pēc lietā esošās informācijas, kas vēl ir nepilnīga, brauciens uz Prāgu dažām personām ir noticis, dažām nav. Par šī brauciena apmaksu informācija vēl tiek precizēta,» skaidro J. Knīse. Policijā aicināti vērsties arī citi iedzīvotāji, kuri līdzīgā veidā tikuši apkrāpti.

Pēc līdzīgas shēmas darbojies arī krāpnieks Liepājā, kur policija izmeklēšanu jau pabeigusi. Kopumā liepājnieks apkrāpis vairāk nekā 40 personu, par samaksu solot noorganizēt ceļojumus uz dažādām pasaules valstīm, bet pakalpojumu nenodrošinot. Cilvēki neīstenotajos ceļojumos ieguldījuši iespaidīgas summas – no dažiem simtiem līdz pat vairāk nekā 1000 eiro. Šajā lietā cietušie ir no Liepājas, Kuldīgas, Jēkabpils, Skrundas, Valmieras, Rīgas un citām Latvijas pilsētām. Kopumā vīrietis piesavinājies 37 tūkstošus eiro. Krāpnieks nodots kriminālvajāšanai Liepājas prokuratūrai.

Policija aicina sabiedrību apdomīgāk veikt savus maksājumus, ja pretī netiek saņemta nekāda garantija. «Bet attiecībā uz ceļojumu organizēšanu aicinām izmantot pakalpojumu sniedzējus, kuru darbība ir reģistrēta LR normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā,» uzsver J. Knīse.



Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais