Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Marka Rotko mākslas centrs – viens no apmeklētākajiem tūrisma objektiem Daugavpilī

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs ir viens no visapmeklētākajiem tūrisma apskates objektiem daugavpilī. Ir padomāts, lai mākslas pasaule spētu ieinteresēt gan lielus, gan mazus © Ojārs Lūsis

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs pavisam nesen nosvinēja savu otro gadadienu. Centrs, kas nemitīgi apmeklētājiem piedāvā jaunas izstādes, kur skatāmi latviešu un ārvalstu mākslinieku darbi, spējis piesaistīt ne tikai vietējo interesentu uzmanību, tā durvis ver arī ārvalstu tūristi – principā katrs ceturtais centra apmeklētājs ir ārvalstu viesis. Šobrīd aktīvi tiek domāts, ko īpašu sarūpēt apmeklētājiem. Jaunumu netrūkst.

Nedaudz atskatoties uz aizgājušo centra dzimšanas dienu, jāteic, ka svinības tika aizvadītas «kosmiskā» gaisotnē, kopā pulcējot 4600 apmeklētāju. «Dzimšanas diena bija krāšņa un neierasta. Mēs jubileju pozicionējām kā «kosmiskus» svētkus, tajos iekļaujot gan kosmosa, gan klaunādes tēmu, kas saistās arī ar mūsu aktuālajām izstādēm. Proti, šobrīd centrā skatāma ikgadējā Latgales reģiona mākslinieku mākslas dienu izstāde, kuras vienojošā tēma ir Klaunāde, savukārt kosmosa tēmu caurvij Amerikas latviešu mākslinieka Sigurda Vīdzirkstes glezniecības un grafikas darbu izstāde Melnā saule – Sigurds Vīdzirkste – Ņujorkas avangardists, kā arī poļu mākslinieku Karola Karvovska, Pšemislava Karvovska un Romana Boravska izstāde Haoss – Kosmoss – Labirints,» stāsta Daugavpils Marka Rotko mākslas centra mārketinga speciāliste Tatjana Kolota. Dzimšanas dienas svinībās par muzikālo baudījumu rūpējās grupa Dabasu Durovys, bet pēc koncerta norisinājās īpašas aktivitātes – foto, klaunu un mūzikas laboratorijas, kurās aktīvi piedalīties varēja ikviens svētku dalībnieks.

T. Kolota ir gandarīta, ka centrs šo divu gadu laikā ir spējis kuplināt apmeklētāju skaitu: 2013. gadā centrā viesojās ap 91 000 interesentu, bet 2014. gadā jau gandrīz 116 000 mākslas cienītāju. «Esam kļuvuši pazīstamāki, arī pieredzes bagātāki, piemēram, lielu pasākumu rīkošanā,» secina T. Kolota.

Aktuālās izstādes

Kā zināms, centrs ir sadalīts A, B, C un D sektoros – apmeklētāji var nesteidzīgi izstaigāt tos visus vai arī izvēlēties atsevišķu sektoru, kur apskatāmā izstāde ieinteresējusi visvairāk. A sektorā ir skatāma pastāvīgā ekspozīcija, kas ļauj izzināt Marka Rotko dzīves un mākslas nianses, tostarp apskatīt slavenā mākslinieka oriģināldarbus. Turpat skatāms arī Marka Rotko memoriālais portfolio. Centram ir izveidojusies laba sadarbība ar Rotko ģimeni, piemēram, viņa dēls Kristofers Rotko septembrī ar savu klātbūtni pagodināja Marka Rotko 111. dzimšanas dienas sarīkojumu. «Ceram, ka arī turpmāk sadarbība būs tikpat pozitīva. Plānots, ka 2016. gadā uz Latviju atceļos jauni Marka Rotko oriģināldarbi, kas nomainīs esošo mākslinieka gleznu izstādi,» norāda T. Kolota.

Savukārt B sektorā līdz 10. jūlijam sev mājvietu atradusi izstāde Haoss – Kosmoss – Labirints, Valdas Mežbārdes glezniecības darbu izstāde Krasts un Eleonoras Pastares keramikas darbu izstāde Vakara meditācijas. C sektorā izvietota izstāde Klaunāde, D sektorā – Melnā saule – Sigurds Vīdzirkste – Ņujorkas avangardists un izstāde Vižikovskis un citi – poļu fotogrāfu ieguldījums fotogrāfijas attīstībā Latvijā.

Jaunumu buķete

Pavisam drīz – pirms Muzeju nakts – centrs piedāvās pavisam jaunu ekspozīciju – Helgas Kroicriteres izstādi Atskats uz piecām dekādēm tēlniecībā un glezniecībā. Protams, centrs būs arī aktīvs Muzeju nakts dalībnieks, piedāvājot pasākumu Piedzimšana. Muzeju naktī centra apmeklētājiem tiks piedāvāts speciāls maršruts, kas sāksies 2. stāvā, konferenču sektorā, un noslēgsies kafejnīcā Arsenāls, ļaujot īpašā veidā baudīt mākslas centra izstādes un sagatavotās aktivitātes. Muzeju naktī apmeklētāju uzmanībai pirmo reizi tiks piedāvāts vēl viens Marka Rotko oriģināldarbs – agrīnā skice Puisēns ar lautu.

Pamazām notiek gatavošanās arī Daugavpils 740 gadu jubilejai – centrs šajā sakarā organizēs Mākslas nakti. Pasākums notiks Daugavpils cietoksnī, kur notiks gaismas spēles. Katram apmeklētājam tiks iedots lukturītis, ar kura palīdzību varēs izstaigāt izzīmētus objektus un aktivitāšu punktus, piemēram, iesaistīties mākslas diskotēkā, informē Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka.

Tuvāko mēnešu laikā gaidāmi arī vairāki mākslas simpoziji – septembrī par godu Marka Rotko dzimšanas dienai notiks viņam veltīts glezniecības simpozijs, būs arī grafikas, tekstilmākslas un keramikas simpoziji.

Programmas jaunākajai paaudzei

Jāpiemin, ka centrs ir īpaši padomājis, kā ar krāsaino mākslas pasauli iepazīstināt bērnus un jauniešus – lai ieinteresētu jaunāko paaudzi, centrs piedāvā dažādas radošas darbnīcas. «Jaunākajai auditorijai piedāvājam daudzveidīgas izglītības programmas, kur gida pavadībā viņi apskata kādu no mūsu izstādēm vai apmeklē Daugavpils cietoksni, pēc tam kopā ar centra māksliniekiem iesaistās radošās darbnīcas,» skaidro T. Kolota. Piemēram, jaunieši var iepazīt grafikas mākslu un iegūt iemaņas grafikā, bet mazākiem ķipariem allaž būs sarūpēts kas saistošs bērnu istabā.