Īpašie svētki himnas autoram Baumaņu Kārlim

Top josta ar latviešu lūgsnas Dievs, svētī Latviju vārdiem. Šoreiz stellēs iesēdies dizainers Rihards Funts © F64

Latvijas himnas autora Baumaņu Kārļa 180. jubileja šogad paies īpašā gaisotnē – akcentējot ceļu uz Latvijas valsts simtgadi. Ieskicējot šīs personības daudzpusīgumu, viņa dzimtajā pusē – Limbažu novada Viļķenē – 23. maijā notiks lielas svinības.

Tās jau ir sākušās – ar dažādu cilvēku kopdarbu: visu himnas vārdu ieaušanu 16 metru garā jostā.

Tradīcijai atzīmēt Baumaņu Kārļa dzimšanas dienu ir diezgan sena vēsture – tā sākta 1995. gadā. «Šoreiz šo tradīciju ieliekam jaunā kontekstā – ar virzību uz Latvijas simtgadi, godinot cilvēkus, kuros dzimusi ideja par savu valsti. Ciltstēvus un ciltsmātes, kuru pulkam Baumaņu Kārlis noteikti pieder. Laikā, kad gaisā virmoja jaunlatviešu idejas, arī viņš pauda pārliecību, ka «mūsu tauta godā celsies pie citām tautām pasaulē»,» preses konferencē, kas veltīta himnas autoram, uzsvēra kultūras ministre Dace Melbārde. Viņa norādīja, ka svarīgi ir arī aktivizēt reģionus – apzināties, kāda ir to loma Latvijas valstiskuma izveidē. Tāpēc apsveicami esot limbažnieki un viļķenieši, kas sekmīgi nes pāri sava novada robežām šā cilvēka vārdu – turklāt ne tikai kā himnas autora, bet arī iekrāsojot citas viņa radošās šķautnes. Limbažu novada mērs Māris Beļaunieks akcentēja: Baumaņu Kārlis bija aktīvs sabiedriskais darbinieks, liels grāmatu cienītājs. Viņš licis arī pamatus vietējai bibliotēkai, dāvinādams tai 200 grāmatas. Tāpat kā visiem, arī viņam piemitušas vājības, viena no tām – kāršu spēle. Tā kā viņš bija īsts zolītes lietpratējs, tad svētku programmā tiks iekļauts arī Vislatvijas zolītes turnīrs. Šis būs jau piektais par godu Baumaņu Kārlim rīkotais čempionāts.

Limbažu kultūras nama direktore Sandra Mieze, turpinot iepriekšējo runātāju domu pavedienu, uzsvēra, ka katrai tautai ir savas īpašās vērtības – un latviešiem tie ir savi raksti, ko rāda arī jostās ieaustie musturi. Lai atstātu nākamajām paaudzēm dāvanu no šā notikuma – mākslas studijai Dzilna radusies ideja ieaust jostā latviešu tautas lūgsnu Dievs, svētī Latviju. Sākums jau tapis, un ir iecere to pabeigt jau šoruden – 18. novembrī. Viņa aicināja Limbažu kultūras namā ne tikai pielikt savu roku darinājumam, bet arī parakstīties un atstāt vēlējumu īpašā grāmatā.

Par godu šim notikumam Limbažu novada dome sadarbībā ar Apgādu Zvaigzne ABC sarūpējusi vēl vienu īpašu dāvanu – muzikoloģes Zanes Gailītes sarakstīto grāmatu par Baumaņu Kārli, kurā viņa atklājusi šā cilvēka apbrīnojamo entuziasmu, pat teicamnieka sindromu – attiecībā uz visu, ko viņš darījis.

Savu radošo varējumu un piederību savam novadam esot gatavi apliecināt arī citi novada ļaudis – Limbažu profesionālās vidusskolas audzēkņi, veidojot īpašas svētku norādes un dekoratīvus elementus. Patlaban noslēdzies arī skolēnu radošo darbu konkurss Himnas goda diena, kur tika pieteikti 120 darbi: 70 vizuālie, 50 – domraksti. No katras jomas tiks publicēti 15 darbi himnas autora dzimšanas dienai veltītajā nākamā gada kalendārā, kura veidolu izstrādā dizaina studijas Rijada mākslinieks Rihards Funts. Kalendārā tiks izmantots tieši Baumaņu Kārlim izstrādātais ciparu un burtu fonts. Svētkos krāsu un zīmējuma gammas rādīs arī grafiti mākslinieki, Viļkenes kultūras namā darbosies stilizēta Baumaņu Kārļa viesistaba. Būs daudz interesanta visiem – gan maziem, gan lieliem, sola svētku rīkotāji.

Tā kā gaviļnieks sarakstījis apmēram 50 kora dziesmu, liela daļa svinību būs veltīta dziedāšanai. Kā viens no spilgtiem akcentiem būs Dziedošais autobuss, kurā sieviešu koris Kalme dosies ceļojumā pa dažādām novada vietām, apstājoties tajās un dziedot un iesaistot apkārtējos dziedāšanā, pastāstīja Himnas goda dienas svētku koncerta virsdiriģents Kaspars Ādamsons.

Viņš uzsvēra, ka 23. maija centrālais notikums – Viļķenē pulcēsies 29 Latvijas kori goda gājienā un koncertā Un tauta dziesmu godā cels, kura izskaņā svētku dalībnieki un viesi vienosies kopīgā tautas lūgsnā Dievs, svētī Latviju! Viļķenes baznīcā uzstāsies jauniešu koris Balsis ar latviešu garīgās mūzikas koncertu. Pulksten 18 sāksies dižkoncerts, bet pēc tam visi varēs izdancoties zaļumballē, kurā muzicēs ansamblis Bitīt matos.



Latvijā

Konkursā uz apvienotā Latvijas Sabiedriskā medija (LSM) valdes locekļu amatiem ir pieteikušies ļoti spēcīgi kandidāti, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atklāja Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) priekšsēdētājs Jānis Siksnis.

Svarīgākais