Darba tirgū valda totāls inženieru trūkums

Laboratorijas ir ļoti būtiska inženierzinātņu izglītības procesa sastāvdaļa. Daugavpils filiālē laboratoriju kapacitāte atbilst mācību procesa modelim © Publicitātes foto

RTU ir valstī vadošā inženierzinātņu speciālistu sagatavošanas augstākā mācību iestāde, kuras filiāle izvietota arī Daugavpilī.

Vairāk par procesiem stāsta RTU Daugavpils filiāles direktora vietnieks Ivans Griņevičs.

– Vai piekrītas viedoklim, ka Latvijas ekonomiskā attīstība buksē arī tāpēc, ka mums trūkst inženierzinātņu speciālistu? Vai to var teikt arī par Daugavpili?

– Nenoliedzami, nevienas valsts tautsaimniecības attīstība nav iespējama bez inženierzinātņu speciālistiem, un to izjūt arī Latvijas ekonomika, jo darba tirgū pieprasījumu pēc inženieriem ar esošajiem resursiem var aizpildīt tikai par 60–70%. Uzsvēršu, ka inženieru sagatavošanā uzsvars jāliek uz reģioniem, jo, piemēram, Daugavpils visu laiku ir bijusi pilsēta ar attīstītu ražošanu. Arī tagad mums ir daudz uzņēmumu, kas pieprasa kvalificētus inženierus. Jau 2012. gadā Daugavpils pilsētas Direktoru un uzņēmēju padome vērsās pie RTU rektora, lai rastu risinājumu inženieru piesaistei pilsētā.

– Vai varējāt apmierināt uzņēmēju vajadzības?

– Lai arī Daugavpilī ir RTU filiāle, šeit apmācības līdz šim notika tikai 1–2 mācību kursu apjomā un mācības studenti turpināja Rīgā. Nav noslēpums, ka lielākā daļa jauno inženieru Daugavpilī neatgriezās. Tāpēc nu jau otro mācību gadu 1. līmeņa profesionālā izglītības programma Būvdarbu vadītājs dienas un neklātienes nodaļā pilnā mērā tiek piedāvāta Daugavpilī, savukārt 2. līmeņa profesionālā augstākā izglītības programma Mehatronika tiek organizēta šādi: pirmos divus ar pusi gadus studenti mācās Daugavpilī, tad gadu mācās Rīgā, jo šajā periodā ir jāveic daudz laboratorijas darbu, kuru izpildei Daugavpils filiālē nav atbilstoša līmeņa un specifikācijas laboratoriju. Vēlāk studenti atgriežas Daugavpilī, kur pabeidz mācības un iegūst inženiera diplomu. Neskatoties uz šiem centieniem, Daugavpils vēl arvien izjūt speciālistu trūkumu.

– Vai pietiek valsts apmaksāto budžeta vietu?

– Jā, vismaz Daugavpils filiālē praktiski visi mācās bez maksas – ik gadu mums tika piešķirtas ap 140 budžeta vietas. Tas nav maz Daugavpilij un Daugavpils novadam. Taču problēma ir citur – esošā vispārējā izglītības sistēma neveicina jauniešus izvēlēties inženierzinātnes – dodot iespēju skolēnam izvēlēties eksāmenu priekšmetus, reti kurš izvēlas fiziku. Savukārt bez fizikas eksāmena nav iespējams studēt inženierzinātnes. Arī kopumā mēs izjūtam, ka pirmo kursu studenti eksaktajos mācību priekšmetos ir sagatavoti sliktāk nekā pirms desmit gadiem. Apzinoties šo situāciju, katru gadu rīkojam kursus matemātikā un fizikā, lai jaunieši ātrāk varētu iekļauties augstākās izglītības mācību procesā un pasniedzējiem nebūtu jāatgriežas pie vielas, ko vajadzēja apgūt vidusskolā.

Jaunieši bieži vien izvēlas humanitārās zinātnes, jo apzinās, ka inženierzinātnes prasa vairāk darba un iegūt inženiera diplomu ir grūti. Tajā pašā laikā es gribu atgādināt, ka tieši inženieriem gan Latvijā, gan citās pasaules valstīs ir lieliskas karjeras iespējas – bez darba šādi cilvēki nepaliek, un tas ir labi apmaksāts. Tāpēc aicinu visus uz atvērto durvju dienu RTU Daugavpils filiālē 26.06.2015. plkst. 12.00 219. auditorijā Smilšu ielā 90. 

10 iemesli, kāpēc studēt RTU Daugavpils filiālē:

  • RTU ir darba devēju ieteiktākā augstskola
  • Plašs inženierzinātņu programmu klāsts
  • Budžeta vietas un iespēja saņemt stipendiju
  • Tuvāk mājām un potenciālajām darbavietām
  • Tiek nodrošinātas prakses vietas
  • Lielākajai daļai mācībspēku ir zinātņu doktora grāds
  • Aktīva zinātniskā darbība dažādās jomās
  • Mūsdienīgs laboratoriju aprīkojums
  • Zinātnisko un metodisko semināru norise
  • Plašas sportiskās aktivitātes