Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pārsūdz spriedumu Anniņas lietā

© F64

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca tomēr pārsūdzējusi Ventspils tiesas spriedumu, kas no slimnīcas par labu mirušās meitenītes vecākiem paredzēja piedzīt 100 000 eiro.

Sākotnēji šķita, ka slimnīca šo spriedumu varētu nepārsūdzēt, un arī Ventspils mērs Aivars Lembergs pauda viedokli, ka slimnīcai būtu jāizpilda šis spriedums un pēc tam zaudējumi jāpiedzen no vainīgā ārsta Dzintara Marnauzas. Tomēr slimnīcas valde nolēmusi, ka spriedumu pārsūdzēs. Tas tāpēc, ka minētais spriedums liedz slimnīcai regresa prasībā vērsties pret krimināllietā atzīto vainīgo – ārstu Marnauzu, kurš Ventspilī vairs nestrādā, skaidro Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne. Ja Ventspils tiesas spriedums ļautu vērsties regresa prasībā pret ārstu, tad slimnīca šo spriedumu nepārsūdzētu.

Anniņas tētis Igors par šādu pavērsienu nav pārsteigts. Viņš gan piekrīt, ka slimnīcai būtu visai mazas izredzes piedzīt morālo kompensāciju no vainīgā ārsta. «Tas tā diezgan nereāli izklausās,» norāda Igors. Viņš arī uzsver, ka vecāki tiesas lēmumu piespriestās kompensācijas dēļ pārsūdzēt negrasījās. Pielemtā kompensācijas summa viņus apmierināja, kaut arī tika prasīta astoņas reizes lielāka. Advokāts Ronalds Rožkalns apliecina, ka ir iesniegta apelācijas prasība par juridisko izdevumu iekļaušanu. Viņš norāda, ka astoņus gadus ilgajā krimināllietas izskatīšanā pret ārstu vecākiem par juridiskajiem pakalpojumiem nācās šķirties no vairākiem tūkstošiem eiro. Savukārt, komentējot slimnīcas rīcību, pārsūdzot Ventspils tiesas spriedumu civillietā, R. Rožkalns norādīja: «Tas liecina par slimnīcas godaprātu. Tātad viņi uzskata, ka slimnīcas intereses ir svarīgākas par vecāku interesēm, kuriem nodarīts pāri.»

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca paļaujas uz tiesu varu un atzīst, ka notikušais ir ārkārtas gadījums. «Nekas nav samērojams ar bērniņa zaudējumu ģimenei, un slimnīca pauž visdziļāko līdzjūtību,» rakstīts slimnīcas paziņojumā. Tajā arī norādīts, ka gadījums noticis pirms Medicīnas riska fonda izveides, tādējādi tiesāšanās ir ilgstošāka. Riska fonds Latvijā darbojas kopš 2013. gada oktobra, un tā mērķis ir sniegt iespēju pacientam aizstāvēt savas tiesības un saņemt atlīdzību ārpus tiesas procesa kārtībā.

2007. gadā nomira divus gadus vecā Anniņa, kura Ventspils slimnīcā nonāca ar nelielu sērkociņu kastītes lieluma applaucējumu. Meitenītes organismā visticamāk ievadīts nepareizas koncentrācijas nātrija hlorīds. Krimināllietā ārsts tika atzīts par vainīgu, bet tagad notiek civilprocess pret slimnīcu.