PERSONĪBA: Pļaviņu HES – aizkrauklieša vadībā

© Publicitātes foto

Aldim Bogdanovičam, Pļaviņu hidroelektrostacijas vadītājam, Aizkraukle ir ne tikai darba vieta. Tā ir pilsēta, kurā viņš ir dzimis, uzaudzis un likumsakarīgi atgriezies strādāt savā enerģētiķa profesijā.

– Esat dzimis un lielāko dzīves daļu pavadījis Aizkrauklē. Vai Pļaviņu hidroelektrostacijas klātbūtne dzimtajā pilsētā ietekmēja arī nākotnes profesijas – enerģētiķis – izvēli?

– Manu bērnību hidroelektrostacijas klātbūtne ir nenoliedzami ietekmējusi, jo viss, kas notika gan pilsētā, gan tās apkārtnē, ļoti bieži bija saistīts ar HES un cilvēkiem, kas tur strādāja. Dzīvojot šeit, blakus vienai no nozīmīgākajām būvēm valstī, guvu pārliecību, ka enerģētiķi būs vajadzīgi vienmēr un ar šādu izglītību es dzīvē nepazudīšu. Šī pārliecība man ir joprojām, un tādēļ piekrītu viedoklim, ka enerģētiķa vai jebkura cita eksaktā profesija, kas cilvēkam šķiet interesanta, ir apgūšanas vērta.

– Vai tas, ka nonācāt strādāt tieši Pļaviņu HES, ir sakritība vai apzināta izvēle?

– Tā bija gan mērķtiecība, gan veiksme, jo sākt strādāt Pļaviņu HES bija mana apzināta izvēle, ko veicināja arī vairāku apstākļu sakritība. Lielākā nozīme bija tam, ka deviņdesmitajos gados – pēc 25 gadu ekspluatācijas – tika veikti Pļaviņu HES galveno iekārtu atjaunošanas darbi. Arī toreiz to mērķis bija uzlabot hidroelektrostacijas tehniskos parametrus un darbības drošumu. Vienlaikus notika arī enerģētiķu paaudžu nomaiņa – daudziem labiem speciālistiem, kas strādāja jau no HES pirmsākumiem, bija pienācis pensijas laiks. Tika piesaistīti jauni darbinieki, arī es, un tā bija mūsu iespēja parādīt sevi. Latvenergo un Pļaviņu HES bija un joprojām ir darbavieta, kurā tiek novērtētas jauno speciālistu zināšanas ilgtermiņā.

– Vai starp kolēģiem ir daudz aizkraukliešu?

– Ja runā par Pļaviņu HES darbiniekiem – daudz, jo pēc laika, ko viņi ir nostrādājuši šajā hidroelektrostacijā, ir pelnījuši saukties par aizkraukliešiem.

Cik zināms, salīdzinoši daudz cilvēku, kuriem saknes ir Aizkrauklē, savu dzīvi ir saistījuši ar enerģētiku. Viņi strādā ne tikai hidroelektrostacijās, bet arī citās Latvenergo struktūrās. Ne bez pamata Aizkraukli sauca par enerģētiķu pilsētu!

– Kā gatavojaties Pļaviņu HES piecdesmitgadei?

– Šogad decembrī apritēs 50 gadu, kopš darbu sāka pirmie pieci hidroagregāti – vēsturiski to uzskata par Pļaviņu HES darbības sākumu. Savukārt 1966. gada decembrī tika pabeigta pārējo piecu hidroagregātu montāža, un Pļaviņu HES sāka nodot tīklā saražoto elektroenerģiju. Ekspluatācijā Valsts komisija Pļaviņu HES pieņēma 1968. gada 15. jūlijā.

Mēs Pļaviņu HES vienmēr esam gatavi sagaidīt un uzņemt viesus. Lai veicinātu svētku noskaņu, šovasar turpināsim stacijas ārējo sienu remontu, iekārtosim jaunu stāvvietu.

Kā jau lielās jubilejās, godināsim cilvēkus, kuri piedalījās stacijas būvniecībā un tās ekspluatācijā, atcerēsimies spilgtākos notikumus no Pļaviņu HES būvniecības sākuma līdz mūsdienām.

– Kādi darbi šobrīd notiek Pļaviņu HES?

– Nepārtraukti notiek ne tikai ikdienas ekspluatācijas darbi, nodrošinot Pļaviņu HES gatavību elektroenerģijas ražošanai: 2014. gadā ir uzsākta noslēdzošā divu pēdējo nerekonstruēto hidroagregātu rekonstrukcija, nomainot jau piecdesmit gadu kalpojušas hidroagregāta daļas. Tādējādi tiks palielināta elektroenerģijas izstrāde no izmantotā ūdens daudzuma.

Ar šo hidroagregātu rekonstrukcijas pabeigšanu 2017. gadā noslēgsies pakāpeniskā Pļaviņu HES oriģinālo iekārtu atjaunošana. Tas nozīmē, ka visiem hidroagregātiem būs nomainītas galvenās daļas, nomainīti arī pieci galvenie transformatori, kabeļi un liela daļa palīgiekārtu, uzstādītas jaunas sistēmas. Kopumā būs palielināts stacijas darba drošums un elektroenerģijas izstrādes efektivitāte.

Pļaviņu HES nozīmīgākie fakti

Latvijas energosistēmā Pļaviņu HES ir ļoti būtiska nozīme – uzstādītās jaudas ziņā tā ir otra lielākā hidroelektrostacija Eiropas Savienībā.

1961. Sāk Pļaviņu HES celtniecību.

1965. Pļaviņu HES iedarbina pirmos piecus hidroagregātus.

1966. Pļaviņu HES sāk strādāt ar pilnu jaudu – 825 MW.

1999.–2001. Īstenots pirmais lielākais rekonstrukcijas projekts Pļaviņu HES vēsturē – modernizēti divi hidroagregāti un pēc pasaules standartiem izveidota stacijas hidrotehnisko būvju stāvokļa automatizētā novērošanas sistēma.

2007.–2010. Rekonstruēti trīs Pļaviņu HES hidroagregāti, palielinot stacijas uzstādīto jaudu līdz 894 MW.

2011.–2013. Nomainīti divi 330 kV transformatori un rekonstruēts 330 kV līnijas pārslēguma punkts.

2013. Sākta divu Pļaviņu HES hidroagregātu rekonstrukcija. Pabeidzot modernizāciju, stacijas jaudu ir plānots palielināt par 13,5 MW.