Pieci gadi cietumā par pokerspēli

© F64

Aizraušanās ar azartspēlēm cietumā novedusi kādu vīrieti, kurš ar atrastu norēķinu karti internetā uzspēlējis pokeru.

Viss sācies ar to, ka apsūdzētais vienā no Ventspils bankomātiem atradis kāda aizmāršīga cilvēka atstātu norēķinu karti. Viņš tiesā skaidroja, ka gribējis atrasto karti aiznest uz banku, taču sieva viņu tobrīd steidzinājusi iepirkties, un viņš tā arī aizmirsis par savā makā ielikto atradumu. Aizejot uz mājām, vīrietis sācis uz naudas likmēm spēlēt pokeru interneta vietnē PokerStars. Azarta karstumā viņš nejauši no maka izņēmis svešo norēķinu karti, ievadījis kartes numuru un CVC kodu, lai pārskaitītu likmes naudu. Saskaņā ar prokurora teikto, pirmajā reizē apsūdzētais pārskaitījis 50 eiro, pēc dažām minūtēm 200 eiro un vēl pēc dažām – 229, kopumā no svešas personas kartes pārskaitot 479 eiro. Pēc divām dienām ticis bloķēts vīrieša PokerStars konts, šo rīcību skaidrojot ar to, ka viņš spēlējis ar svešu karti, jo PokerStars administrācijā ar sūdzību vērsies kartes īpašnieks. Kā savukārt tiesā liecināja cietušais, viņam piezvanījusi DNB bankas pārstāve un vaicājusi, vai viņš tiešām ir licis likmes pokerspēlei, un, saņemot noraidošu atbildi, aicinājusi viņu pārliecināties, ka karte nav pazudusi. Acīmredzot bankai jau ir bijusi tāda pieredze, ka līdzīgā veidā nelikumīgi tiek izmantotas klientu kartes.

Apsūdzētais apgalvo, ka tikai pēc saziņas ar PokerStars administrāciju viņš esot aptvēris savu kļūdu. Līdz tam viņam neesot bijis ne jausmas, ka spēlē izmantojis citas personas karti. Jāpiebilst, ka kartes dati spēlē ir jāievada tikai vienu reizi, šo informāciju saglabājot, un nākamajās likmju likšanas reizēs nauda no kartes tiek noņemta automātiski. Tāpat PokerStars absolūti nav parūpējies par norēķinu drošību, jo spēlēšanai pietiek tikai ar informāciju, kas redzama uz kartes. Nekādas internetbankas paroles un ciparu kombinācijas no kodu kalkulatoriem netiek prasītas.

Prokurors aicināja tiesu ļoti kritiski vērtēt apsūdzētā versiju par kartes izmantošanu kļūdas pēc. Pēc viņa domām, nav iespējams, ka apsūdzētais nepamanīja, ka izmanto karti ar atšķirīgu dizainu un sveša cilvēka vārdu uz tās. Turklāt desmit soļu attālumā no bankomāta atradusies kādas bankas filiāle, kurā vīrietis atrasto karti varējis atdot. Taču viņš to neizdarīja. Tikmēr apsūdzētā advokāts norādīja, ka lietā nav nekādu pierādījumu, ka viņa aizstāvamā rīcība būtu bijusi apzināta. Nevainīguma prezumpcijas princips esot spēkā, un visas šaubas ir jāvērš par labu apsūdzētajam.

Prokurors tiesu debatēs arī norādīja, ka apsūdzētais analoģisku noziegumu, proti, sveša maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu veicis jau agrāk, kas norāda uz recidīvu. 2012. gada nogalē vīrietis Rīgā par līdzīgu noziedzīgu nodarījumu sodīts ar piecu gadu nosacītu sodu. Tā kā atkārtoto noziegumu viņš izdarījis neizciestā soda laikā, tad šoreiz viņam automātiski piemērojama reāla brīvības atņemšana.

Ventspils tiesa apsūdzētā apgalvojumiem par savu nejaušo rīcību nenoticēja un kopā saskaitot neizciesto sodu un no jauna nopelnīto sodu, vīrietim piesprieda brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un desmit mēnešiem. Pilnais tiesas spriedums būs pieejams 25. martā, ko desmit dienu laikā varēs pārsūdzēt augstākā tiesu instancē.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.