Sportiskā Salaspils uzņem tempu

Malda Caune ar patiku atceras visus savus noskrietos maratonus un cer, ka Salaspils maratons kļūs par starptautiski populāru maratonu, kas ik gadu pulcēs labākos pasaules maratonistus © Ojārs Lūsis

Šobrīd grūti pateikt, kas ir cēlonis faktam, ka Salaspils kļūst par izteikti sportisku novadu, – vai kā katalizators nostrādāja jaunā sporta halle, vai tie ir sporta fanātiķi, kas ar savām aktivitātēm un harismu gluži vai aplipina ar sportu līdzcilvēkus? Droši vien nostrādāja abi faktori – radītā augstvērtīgā infrastruktūra lika sarosīties sportiskajiem cilvēkiem, jo beidzot bija, kur izvērsties. Rezultātā novada ļaudis ir saslimuši ar sportu.

Salaspils pusmaratonam būs būt!

Salaspils novada priekšsēdētāja vietniece sociālajos un sporta jautājumos Malda Caune pirmo maratonu noskrēja 45 gadu vecumā Tallinā. Kopš tā laika pusmaratoni un maratoni ir skrieti daudzās pasaules valstīs – tostarp slavenajā Ņujorkas maratonā, Parīzē, Otavā, Berlīnē un daudz kur citur. Kopumā Malda Caune ir piedalījusies nepilnos četrdesmit maratonos, bet pusmaratonu skaits viņai jau sen ir nojucis.

«Es jau sen domāju, ka arī Salaspilij ir vajadzīgs savs Salaspils pusmaratons – oficiāli akreditēts, ar savu nolikumu un balvu fondu. Var teikt, ka mans sapnis ir piepildījies – šogad 30. maijā visi skrējēji ir gaidīti Salaspilī. Trase jau ir izraudzīta – tie būs četri apļi pilsētas teritorijā.» Pusmaratons tiek sagatavots sadarbībā ar Sportlat, kura mājaslapā sportlat.lv ir pieejama plaša informācija par Salaspils pusmaratonu un reģistrēšanās iespējas. Prognozējams, ka pusmaratonā piedalīsies vismaz 700 skrējēju no visas Latvijas, jo Salaspils atrodas ģeogrāfiski ērti pieejamā vietā – Rīga ir tuvu, un laba ir arī sabiedriskā transporta pieejamība. Turklāt pusmaratona laiks nav izvēlēts nejauši, bet gan ļoti pārdomāti, – tas iekrīt ikgadējo Novada svētku laikā, kas ir divas nedēļas pēc lielā Rīgas maratona un brīdī, kad starp Latvijā tradicionālajiem maratoniem ir neliela pauze.

Mazāk sagatavotie, bet skriet gribošie varēs piedalīties 10 km Knauf atbalstītajā skrējienā, kā arī 5 km Ezerkauliņu tautas skrējienā. «Es domāju, ka 5 km var noskriet bez iepriekšējiem treniņiem, bet prieks un gandarījums par paveikto būs neatsverams. Skriešana dod iespēju sevi uzturēt labā formā un neprasa nekādus ieguldījumus – vajag tikai sporta tērpu un labus apavus.» Mazajiem bērniņiem ieplānots 400 m skrējiens stadionā.

Skriešanas tradīcijas Salaspilī ir spēcīgas – viens no piemēriem: veselības otrdienas, kad skrējēji pulcējas stadionā un nododas skriešanas priekam. Ar katru gadu šie pasākumi tiek arvien plašāk apmeklēti, sākot no bērniem un jauniešiem, līdz pat senioriem. Pērn ik otrdienu uz skriešanu pulcējās vidēji 200 sportisko salaspiliešu. Tradicionāli šogad notika arī Sieviešu dienas skrējiens: 450 metru priekam, kurā piedalās tikai sievietes. Šogad skrējienā piedalījās 133 sievietes.

Sporta halle uzņem augsta līmeņa čempionātus

Viens no šā gada spilgtākajiem notikumiem Salaspils sporta namā nu ir aizvadīts – 21. un 22. februārī ar Salaspils novada domes atbalstu Salaspils sporta namā norisinājās sporta deju sacensības Salaspils novada kauss 2015, un sacensību ietvaros pirmo reizi Salaspilī norisinājās Latvijas čempionāts Latīņamerikas dejās. Jau trešo gadu sacensības iegūst arī starptautisku mērogu, pulcējot dejotājus un tiesnešus no vairāk nekā desmit dažādām pasaules valstīm. Uz deju grīdas tikās vairāk nekā 1000 dalībnieku, un pasākumu apmeklēt bija ieradušies atbalstītāji, viesi, kā arī Salaspils iedzīvotāji. Salaspils sporta nama sabiedrisko attiecību speciāliste Zanda Zēberga uzsver, ka Latvijas čempionāta līmeņa sacensības varēja notikt tikai, pateicoties lieliskajai sporta infrastruktūrai. «Mums tagad ir pietiekami plašas telpas tik lielam dalībnieku skaitam un skatītājiem. Tā bija lieliska iespēja salaspiliešiem tuvumā redzēt to, ko TV ekrānos redzēt nevar, – to, kā dejotāji strādā ar publiku, kā izpaužas katra sportista individualitāte un spēja iekarot tiesnešu un skatītāju simpātijas.»

Sporta nams dzīvo aktīvi un ir nepārtrauktā attīstībā. Pērn šeit atvērts restorāns, kas ieguvis labākā novada restorāna statusu. Tāpat attīstās trenažieru zāle, un būtiski pieaug tās apmeklētāju skaits. Šogad sportiskām aktivitātēm un konferencēm atvērta vēl viena skaista un daudzfunkcionāla telpa.