Par Jēkabpils zīdainīti ziņoja ģimenes ārste

© F64

Ne Jēkabpils, ne Pļaviņu atbildīgo dienestu redzeslokā ģimene, kurā dzimušais zīdainītis ievietots slimnīcā ar smagām traumām, nav bijusi. No pieejamās informācijas izriet, ka, iespējams, ģimene apzināti pārcēlusies no vienas dzīves vietas uz citu, lai iestādes to nepamanītu un varētu noslēpt vardarbību pret bērnu.

Likums bāriņtiesām liedz izpaust sīkāku informāciju par ģimeni un tās apstākļiem, taču šis gadījums ir prātam neaptverama cietsirdība pret tikai divus mēnešus vecu mazuli, kas liek uzdot jautājumu, vai ģimene jebkad ir nonākusi dienestu redzeslokā. Jēkabpils bāriņtiesas priekšsēdētājs Tālis Zalva Neatkarīgajai stāsta, ka liels paldies jāsaka ģimenes ārstei, kura nekavējoties ziņoja bāriņtiesai par zīdaini. Māte kopā ar mazuli bija ieradusies pie ģimenes ārsta poliklīnikā, un ārste, redzot bērna traumas un vispārējo veselības situāciju, paziņoja mātei, ka bērns steidzami jāievieto slimnīcā. «Tomēr māte ārstei nepakļāvās un no poliklīnikas aizgāja, ārste uzreiz ziņoja bāriņtiesai, un mēs veicām ģimenes apsekojumu kopā ar policiju,» stāsta T. Zalva. Tālāk sekoja steidzama abu dienestu rīcība – bērnu no ģimenes izņēma, ievietojot Jēkabpils slimnīcā, pēcāk pārvedot uz Bērnu slimnīcu Rīgā. Savukārt vecāki ir apcietināti.

Ģimene Jēkabpilī nav deklarēta un vispār pilsētā dzīvo tikai nepilnu mēnesi, ar to izskaidrojams fakts, kāpēc šie cilvēki nekad ne bāriņtiesas, ne sociālā dienesta uzmanību nav pievērsuši. «Nereti notiek tā, ka ģimenes, kuras ir dienestu uzmanībā, pārceļas no vienas vietas uz citu, taču mēs darām tā – paziņojam tās pilsētas vai novada bāriņtiesai, ka šāda ģimene ir. Arī gadījumā, ja nezinām, ka kāds pārceļas, un ja nezinām, uz kurieni, mēs vienalga cenšamies sameklēt šo ģimeni, lai pasekotu, kas notiek ar bērniem,» stāsta T. Zalva. Šajā situācijā par ģimeni informācijas nebija. Izņemot bērnu no ģimenes, pagājušās trešdienas vakarā bāriņtiesa pieņēma vienpersonisku lēmumu par aizgādības tiesību pārtraukšanu, bet, tā kā ģimene deklarējusies Pļaviņās, tā nodeva visu informāciju Pļaviņu novada bāriņtiesai, kurai jālemj par turpmāko. Bāriņtiesai 15 dienu laikā jālemj par pārtraukto aizgādības tiesību atjaunošanu vai tieši pretēji. Ne vienas, ne otras bāriņtiesas vadītāji neprognozē, kāds lēmums tiks pieņemts, jo ir jāizskata visa pieejamā informācija par abiem vecākiem, taču cilvēciski pieļauj: visticamāk, aizgādības tiesības netiks atjaunotas.

Pļaviņu novada bāriņtiesa pašlaik apkopo datus par ģimeni, atklāj bāriņtiesas priekšsēdētāja Inga Navenicka. Bērns atrodas slimnīcā, un, lai gan mediķi viņa stāvokli vērtē kā stabilu, traumas ir smagas, un pašlaik nav prognozējams, cik ilgi būs jāpavada slimnīcā. Pēc slimnīcas par mazuli rūpes varētu uzņemties aizbildņi vai audžuģimene – bāriņtiesa apzina aprūpes iespējas. Bāriņtiesā zināja, ka šāda jauna ģimene Pļaviņās dzīvo, taču tā nekad nav bijusi tās redzeslokā. Tā apmēram pirms gada apmetās uz dzīvi Pļaviņās, saņemot dzīvojamo platību kā jaunā ģimene. «Mēs katru ienācēju, katru ģimeni nepārbaudām, un ko cilvēki teiktu, ja mēs pie katram klauvētu ar pārbaudi?» saka I. Navenicka. Līdz šim nekādu signālu par iespējamu vardarbību ģimenē vai pret bērnu nebija. Policija atklājusi, ka bērna tēvs ir četras reizes tiesāts, neminot gan, par kādiem tieši noziegumiem.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.