Slimnīca ar kvalitātes zīmi

Vidzemes slimnīcas Klientu apkalpošanas nodaļas reģistratores (no kreisās): Lilita Beiša, Lienīte Semjonova, anna Cibuļska un Regīna Eihe, un Klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Liene Melbārde © Ojārs Lūsis

Aizvadītā gada rudenī Vidzemes slimnīca saņēma atzinību par dalību Latvijas ārstniecības iestāžu Kvalitātes balvas 2014 izcīņā.

Vidzemes slimnīca tajā piedalījās atkārtoti un bija vienīgā reģionālā slimnīca, kura pieteikusies tik nopietnam savas darbības kvalitātes izvērtējumam pēc starptautiski atzītiem kritērijiem piecās jomās: vadības procesi un atbildība, darbinieku kompetence, pacientu klīniskā aprūpe, pacientiem un darbiniekiem droša vide, kvalitātes un drošības pilnveidošana.

Attīsta Perinatālās aprūpes centru

Jaundzimušo un jauno māmiņu kvalitatīvas veselības aprūpes pakalpojuma nodrošināšanai Vidzemes slimnīcā tiek attīstīts Perinatālās aprūpes centrs, kurā iekļauta dzemdību nodaļa, jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļa un prenatālās diagnostikas kabinets. Apvienojot šīs struktūras un nodrošinot pieredzējušu vecmāšu, ārstu ginekologu un neonatologu pieejamību, būtiski tiek samazināti riski jaundzimušo veselībai un dzīvībai. Profesionāļu klātbūtne un mūsdienīgs tehnoloģiskais nodrošinājums dod iespēju glābt mazuļus arī sarežģītos gadījumos. Slimnīcas ārstnieciskā direktore Inga Ozoliņa skaidro: «Mūsu rīcībā tagad ir arī jaunākās paaudzes kardiotokogrāfs STAN – ierīce, kas palīdz monitorēt vēl nedzimušā mazuļa sirdsdarbību un sekot tai dzemdību laikā, kā arī ļauj monitorēt dzemdētājas vitālo funkciju rādītājus. Tas ārstiem dod iespēju operatīvi novērtēt bērniņa un māmiņas stāvokli un pieņemt lēmumu – turpināt dabiskās dzemdības vai tomēr veikt ķeizargrieziena operāciju. Centieni radīt drošu vidi dzemdētājām ir vainagojušies panākumiem – mūsu slimnīcu izvēlas arvien vairāk topošo māmiņu.» 2013. gadā Vidzemes slimnīcā piedzima 959 mazuļi, bet 2014. gadā jau 1111. Savukārt šis gads sācies ar dvīņiem – tā tiek uzskatīta par labu zīmi.

Muguras operācijas un endoprotezēšana

Vidzemes slimnīca ir viena no retajām ārpus Rīgas, kur tiek veikta gūžas un ceļu locītavu endoprotezēšana, kā arī mugurkaula diska trūču un muguras stabilizācijas operācijas. I. Ozoliņa uzskata, ka augsta līmeņa traumatologu, ķirurgu, urologu un ginekologu pieejamība Valmierā ir liels atbalsts Vidzemes iedzīvotājiem, jo nav jādodas uz Rīgu, lai saņemtu zinošu speciālistu konsultācijas, un nepieciešamības gadījumā operāciju var veikt Vidzemes slimnīcā.

Pozitīvi jaunumi vairākās nozarēs

Vidzemes slimnīca, piesaistot jaunus un spējīgus speciālistus, arvien paplašina pieejamo pakalpojumu klāstu. Piemēram, operējošu ausu, kakla, deguna speciālistu Latvijas slimnīcās trūkst. Vidzemes slimnīca ir viena no retajām ārpus Rīgas, kur tiek veiktas LOR operācijas. «Pagājušajā gadā,» stāsta I. Ozoliņa, «esam raduši iespēju bērniem veikt timpanostomijas operācijas, tādējādi ievērojami uzlabojot atveseļošanās procesu pēc vidusauss iekaisumiem. Ieviesta arī krioterapijas metode, ko izmanto dažādu LOR, onkoloģisko un dermatoloģisko slimību ārstēšanai.»

Jaunums ir arī uzņemšanas nodaļā izveidotā struktūra – observācijas nodaļa, ko izmanto pacientu novērošanai un izmeklēšanai akūtu vai hronisku slimību paasinājumu gadījumos. «Ne vienmēr pacienti ir jāstacionē,» paskaidro I. Ozoliņa. «Veicot dažāda veida izmeklējumus, kā arī uzsākot ārstēšanu, pacientam var nozīmēt ambulatoru terapiju. Tas dod iespēju samazināt nepamatoti stacionēto pacientu skaitu, un mēs varam iekļauties valsts noteiktajās kvotās. Ērtāk ir arī pacientiem – viņiem nav nevajadzīgi jāārstējas slimnīcā,» pauž ārstnieciskā direktore.

Ārstus gaida vienmēr!

Lai arī šobrīd Vidzemes slimnīcā ir nodrošināta visu nepieciešamo speciālistu pieejamība, slimnīcas vadība domā ilgtermiņā un labprāt savā komandā aicina jaunus ārstus. I. Ozoliņa lēš, ka labprāt pieņemtu vēl kādu neonatologu, jo Perinatālās aprūpes centrs attīstās un ārsti būs vajadzīgi. Tāpat gaidīts ir infekcionists, ķirurgs, radiologs diagnosts. Taču kopumā Vidzemes slimnīcā nav vērojams akūts ārstu un medicīniskā personāla trūkums, iespējams, tāpēc, ka speciālisti Vidzemes slimnīcā saskata labas karjeras iespējas, kā arī vēlas strādāt mūsdienīgā un dinamiskā vidē.

Slimnīcas ilgtspējai

Janvāra beigās Vidzemes slimnīcā realizēts 1,1 miljona eiro vērts KPFI līdzfinansēts C korpusa (poliklīnikas) un B trīsstāvu korpusa siltināšanas projekts. «Tas,» stāsta Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs, «ir tikai sākums plānotajiem slimnīcas renovācijas darbiem. Ieceres stadijā ir tehniskais projekts visu slimnīcas ēku renovācijai, lai brīdī, kad zaļā gaisma tiks dota jauniem projektu pieteikumiem, mēs varētu turpināt iesākto darbu, uzlabojot ēku kvalitāti un ilgtspēju.».

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.