Tukuma novada dome lidostā saskata attīstības potenciālu

© Ojārs Lūsis

Pašvaldības rīcībā nav instrumentu, kas tiešā veidā varētu ietekmēt valsts institūciju lēmumus, taču, aizstāvot novada uzņēmēju un iedzīvotāju intereses, kas nākotnē var dot pozitīvu ietekmi uz Tukuma novada un piegulošā reģiona ekonomisko aktivitāti, deputāti nepaliek malā – savas kompetences ietvaros tiek darīts viss iespējamais, lai lidosta Tukumā būtu.

Tukuma lidostas projekts ir nozīmīgs infrastruktūras objekts, kas ir būtisks reģiona attīstības virzītājs ilgtermiņā. Nav jābūt ekonomistam, lai novērtētu minētā projekta tiešos, tostarp darba vietas, nodokļu ieņēmumi pašvaldībām u. c., gan īpaši netiešos ieguvumus – uzņēmējdarbības paplašināšanas iespējas jebkurai reģiona saimniecības sfērai vai uzņēmumam, kas transformējas tiešajos ieguvumos. Uz pašreizējo brīdi projektā ieguldītās privātās investīcijas termināļa, lidlauka infrastruktūras, drošības, instrumentālās vadības, vides aizsardzības un citās pozīcijās pārliecina par projekta attīstītāju mūsdienu kvalitātes prasību respektēšanu un plānoto darbību vairāku gadu desmitu perspektīvā. Pēdējā laikā masu saziņas līdzekļos izplatītā informācija un paustie viedokļi rada maldinošu priekšstatu par situācijas būtību un turpmāko notikumu attīstību. Tāpēc šajā sakarā nepieciešams nepastarpināts pašvaldības komentārs: SIA Tukuma airport masu saziņas līdzekļos un tikšanās laikā ar uzņēmējiem šā gada 20. janvārī ir paziņojis par darbības turpināšanu, lai nodrošinātu regulārus pasažieru un kravu komercpārvadājumus atbilstoši sākotnējiem plāniem. Atsaucoties uz iepriekšminēto, Tukuma novada domei nav pamata atcelt, grozīt vai precizēt 2011. gada 25. augusta lēmumu Par saskaņojumu Tukuma lidlauka izmantošanai, jo tie ir pašvaldības noteikumi SIA Tukuma airport plānotās darbības paplašināšanai. Visās tiesu instancēs, ar gala lēmumu Augstākajā tiesā, iepriekšminētais domes lēmums ir atzīts par tiesisku un atbilstošu spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Līdz brīdim, kamēr SIA Tukuma airport saņems visas normatīvajos aktos paredzētās atļaujas darbības paplašināšanai, spēkā ir pašvaldības iepriekš noteiktie ierobežojumi gan lidaparātu masai, gan lidojumu laikiem.

Vides pārraudzības valsts biroja atzinums par ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumam lidostas JURMALA AIRPORT (Tukuma lidostas) darbības paplašināšanai ir starplēmums. Minētais starplēmums paredz divas alternatīvas – pirmā: saglabājot iepriekšējo darbības intensitāti, pieļauj iespēju nodot ekspluatācijā un turpmāko lietošanu papildus izbūvētajai infrastruktūrai. Otrā, ņemot vērā novērtējumā konstatētos limitējošos faktorus, tajā skaitā gaisa piesārņojumu un troksni, nepieļauj iespēju darbības paplašināšanai līdz 3000 regulārajiem lidojumiem gadā.

Gala lēmumu, kas ir administratīvs akts, atbilstoši likumam Par ietekmes uz vidi novērtējumu pieņem tā pašvaldība, kuras teritorijā darbība ir plānota. Konkrētajā gadījumā – Engures novada dome.

Tukuma pašvaldība var ierosināt, ka galīgais lēmums ir jāpieņem Ministru kabinetam. Taču šādam ierosinājumam jābūt pamatotam ar iepriekšminēto Vides pārraudzības valsts biroja atzinumu un tajā norādīto konkrēto ietekmi uz Tukuma novada teritoriju.

No Vides pārraudzības valsts biroja atzinuma var secināt, ka Tukuma novada teritorijā neviens limitējošo faktoru robežlielumu pārsniegums nav konstatēts. Tāpat tiek secināts, ka tikai būtiski limitējošo faktoru robežlielumu pārsniegumi atstāj ievērojamas sekas uz īpašumu kā materiālo vērtību.

Spēkā paliek domes 2011. gada 25. augusta lēmuma nosacījums par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma piemērošanu īpašumiem, kuriem Tukuma lidlauka darbības rezultātā iespējama nekustamā īpašuma vērtības samazināšanās.