Valsts robežsardze jubileju atzīmē ar parādi Daugavpilī

©

Valsts robežsardzei ir deleģēta īpaša misija – Latvijas Republikas valsts robežas, kas ir katras valsts suverenitātes simbols, apsardzība.

Lai apsargātu Latvijas Republikas valsts robežu, 1919. gada 7. novembrī Latvijas armijas virspavēlnieks Jānis Balodis izdeva pavēli – izveidot robežsargu priekšnieka posteni un formēt robežsargu vienības. Tieši šis datums tiek uzskatīts par robežsardzes dibināšanas dienu.

Lai atcerētos un novērtētu Latvijas brīvvalsts robežsargu devumu Latvijas valsts labā un pelnīti atzīmētu mūsdienu robežsargu ieguldījumu valsts robežas drošības sistēmas attīstībā un sabiedrības drošības nodrošināšanā, kā arī, lai uzsvērtu Daugavpils kā pierobežas pilsētas nozīmi, savu 95 gadu jubileju Latvijas Valsts robežsardze ar parādi un citām aktivitātēm 7. novembrī atzīmēja Daugavpilī, Vienības laukumā.

Parādē piedalījās Valsts robežsardzes pārvalžu vienības, Valsts robežsardzes koledža un citas dienesta struktūrvienības. Daugavpiliešiem parādē bija iespēja vērot arī Valsts Ugundzēsības un glābšanas dienesta pārstāvjus – Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas vienību, kā arī Valsts Policijas koledžas vienību, Nacionālos bruņotos spēkus pārstāvēja Daugavpilī dislocētais Zemessardzes 34. Artilērijas bataljons. Tūkstošiem parādes vērotāju varēja redzēt ne tikai mūsu spēka struktūru pārstāvju brašo soli, bet arī robežsargu, ugundzēsēju – glābēju un artilēristu tehniku, pāri pilsētai ar lielu valsts karogu pārlidoja helihopteru grupa. Neviena militārā parāde nav iedomājama bez pūtēju orķestra un šoreiz pasākumu kuplināja NBS Orķestris pulkvežleitnanta Daiņa Vuškalna vadībā. Parādi komandēja valsts robežas pilnvarotais uz Latvijas – Baltkrievijas robežas pulkvedis Jānis Kononovs, bet to pieņēma iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Ministrs svētkos pateicās Valsts robežsardzes darbiniekiem par dienestu, pieminēja cilvēkus, kas stāvējuši pie dienesta pirmsākumiem, agrāko gadu robežsargus.

„Šodien Valsts drošība ir kļuvusi par vienu no būtiskākajām Latvijas valdības prioritātēm. Jaunā ģeopolitiskā situācija un notikumi Ukrainā ir mainījuši izpratni gan par drošības jautājumiem kopumā, gan par valsts neatkarības un tās vērtību neaizskaramību. Ikvienam robežsargam, policistam, glābējam un karavīram saku lielu paldies par to, ka stāvat mūsu brīvības un neatkarības sardzē! Vēlu, lai Latvijā vienmēr būtu miers un mūsu vienību spēks nekad nebūtu jāpielieto dzīvē! Sveicu Valsts robežsardzi 95. gadadienā!”, tā R. Kozlovskis.

Tūlīt pēc parādes sākās interaktīvais pasākums ‘Robežsargs - drošība vakar, šodien, rīt!” ar VRS Kinologu ar dienesta suņiem paraugdemonstrējumiem, robežsardzes un citu pārādes dalībnieki speclīdzekļu, ieroču un tehnikas apskati. Klātesošie varēja tuvumā apskatīt tehniku un ieročus, pārbaudīt savu vērīgumu cilvēku atpazīšanā pēc fotogrāfijām, bērnus ļoti ieinteresēja arī piedāvājums šaut mērķī no datorsimulatora, salikt puzli un, protams, iespēja ne tikai aptaustīt vien militāro tehniku, kā arī robežsargu suņi.

Minētajos pasākumos Valsts robežsardzi atbalstīja arī sadarbības partneri - kaimiņvalstu robežsardzes iestādes no Lietuvas un Igaunijas.

Latvijā

IZM solītie tūristu tūkstoši uz olimpisko atlasi basketbolā neatbrauca. 5 miljoni iztērēti, bet kļūdas prognozēs neatzīst. Ja pirms olimpiskā turnīra IZM un LBS solīja naudu budžetam, šobrīd atrunājas ar emocijām un patriotismu. Olimpisko atlasi ar pustukšajām tribīnēm un naudas izlietošanas lietderību neviens nevērtēs, vēsta TV raidījums "Nekā personīga".

Svarīgākais