CIEMOS: Dārzs – mūžīgi mainīgā vērtība

© F64

Cik cilvēku, tik dažādu viedokļu par to, kādam ir jābūt dārzam – vai tas ir objekts, ko ar lepnumu rādīt draugiem, radiem un kaimiņiem; vai tā ir sava teritorija, kur veldzēties pēc darbdienas un vērot, kā zāle aug; vai tā ir vieta, kur, rušinot zemi, gūstam spēku un prieku no zemes veltēm; bet kādam citam tā būs vieta, kur attīstīt savus hobijus un fiziskās aktivitātes.

Vaicāta, kāds ir ideālais dārzs, Siguldas Dārzu aģentūras ainavu arhitekte Gita Dāldere saka: «Manuprāt, dārza primārais uzdevums ir sniegt prieku, ērtu dzīvi un iespēju to izbaudīt pilnībā, ne tikai kā apskates objektu ar tūkstošiem dažādu augu. Privātās teritorijās vissvarīgākā ir dārza funkcionalitāte un krāšņums cauru gadu, sākot no pavasara līdz pat salnām, lai dārzs dod to īpašo emocionālo sajūtu, kas mums katram ir vajadzīga.» Uzņēmuma vadītāja, daiļdārzniece Rita Mjaisāne piebilst, ka ne vienmēr nepieciešami dārgi un eksotiski augi, lai jūsu dārzs būtu īpašs. Galvenais ir pārdomāts plānojums un augi, kas piemēroti mūsu klimatiskajiem apstākļiem. Veidojot dārzu, ir jāņem vērā, ka kociņi un krūmiņi laika gaitā kļūs arvien lielāki – cits stiepsies garumā, cits platumā. Tikai zinošs speciālists augu stādījumus iekārtos tā, lai jau pēc dažiem gadiem nevajadzētu nocirst koku tikai tāpēc, ka tas aizēno logu, vai ložņājošo skujeni pārstādīt, jo tas savu dzīves telpu atradis vietā, kur jāstaigā cilvēkam. Ir tūkstošiem nianšu, kas jāņem vērā, lai dārzs sagādātu prieku. Tā ir īpaša burvība – redzēt, kā mainās dārzs! Kāds tas ir pavasarī, kāds vasarā un pavisam citāds rudenī? Tāpēc uzņēmums Dārzu aģentūra vislabprātāk strādā objektos, kuru projektus izstrādājuši pašu speciālisti. «Pirmajā tikšanās reizē ar klientu, neatkarīgi no tā, cik liela ir plānotā dārza teritorija, izrunājam visus smalkumus, tostarp: vai ir bērni, cik viņi lieli, kādi ir saimnieku un ģimenes locekļu atpūtas paradumi un hobiji, vai ir suns, vai būs vēlēšanās iekārtot arī savu garšaugu un redīsu dobīti. Tās ir ļoti svarīgas lietas, lai dārzs tiešām sniegtu gandarījumu.»

Protams, sadarbība norit arī ar citām labiekārtošanas kompānijām, kas piedāvā realizēt jau izstrādātus projektus. Tāpat uzņēmums piedalās pašvaldību izsludinātajos konkursos par teritoriju labiekārtošanu. Kā pēdējos veiksmīgākos un lielākos projektus Ritas kundze min Baltijā lielākā bērnudārza teritorijas labiekārtošanu Ķemeros, Jūrmalā, kur būvuzņēmējs ir ilgstošs sadarbības partneris SIA SZMABūve, skaists darbs veikts Siguldā, pašvaldības bērnudārza apzaļumošanā sadarbojoties ar būvkompāniju a/s Siguldas būvmeistars, jāmin arī dzīvokļu un biroju ēkas jaunbūve Rīgā, Vēžu ielā. Prieku sagādājis arī otrs Jūrmalā realizētais projekts – Saules terases, kas ir viens no skaistākajiem jaunajiem projektiem šajā kūrortpilsētā.

Vaicāta par sadarbības partneriem, kas piedāvā stādus un citas dārzu izveidošanai un uzturēšanai nepieciešamās komponentes, Rita Mjaisāne kā pirmo min stādu audzētavu un arī piegādātāju no citām valstīm zemnieku saimniecību Ķikši. Šī saimniecība ir spējusi Eiropas stādaudzētavās atrast un piegādāt arī visai eksotiskus augus, ko saviem dārziem izvēlējušies Dārzu aģentūras klienti. Laba sadarbība ir arī ar kokaudzētavu Baltezers, z/s Baižas un z/s Pīlādži. Veiksmīga sadarbība rit ar būvkompānijām SIA AL Būve, SIA Riko RF, SIA Baltprojekts, u.c. būvniecības uzņēmumiem.

Lai dārzs izdotos, svarīga ir komunikācija starp dārznieku un dārza lietotāju, tāpēc Gita iesaka: «Stāstiet, ko vēlaties, un mēs jums palīdzēsim. Skaistu un funkcionālu dārzu var iekārtot arī mazā zemes pleķītī.».