Gulbenes novada Valsts ģimnāzijas jaunajā piebūvē jau mutuļo skolas dzīve

© Ojārs Lūsis

Gulbenes novada Valsts ģimnāzijai 1. septembris šogad tika ieskandināts dubultsvinīgi – skola ne tikai iezvanīja jauno mācību gadu, bet arī atklāja starppiebūvi, ko draudzīgi dala ar blakus esošo Gulbenes vidusskolu.

Piebūvē, gaišās un plašās telpās, ierīkota ēdnīca, garderobes un 12 mācību kabineti. Mācību gads sācies ar jaunu sparu.

Iedvesmu jaunam darba cēlienam skolas kolektīvs smēlies, izvērtējot spraigo un interesanto 2013./2014. mācību gadu, kas devis daudz prieka par skolēnu mācību sasniegumiem – skolas vidējā atzīme bija 6,7 balles.

«Noslēdzoties mācību gadam, allaž suminām audzēkņus, kas savu ikdienas darbu veikuši ar vislielāko atdevi un uzrādījuši labus rezultātus. Viņiem piešķiram skolas pirmās vai otrās pakāpes medaļas. Pirmās pakāpes medaļa tiek pasniegta, ja skolēna vidējais vērtējums mācību gada izskaņā ir astoņas balles un uz augšu, bet otrās pakāpes medaļa – ja vērtējums ir robežās no 7 līdz 7,99 ballēm,» stāsta Gulbenes novada Valsts ģimnāzijas direktore Lidija Ķeķere. Iepriekšējā mācību gadā otrās pakāpes medaļas tika pasniegta 57 skolēniem, bet pirmās pakāpes medaļas saņēma 17 skolēnu.

Skola lepojas arī ar to, ka skolēni savas skolā uzkratās zināšanas spējuši sekmīgi apliecināt arī dažādu mērogu olimpiādēs, īpaši akcentējot Laumas Lāces un Mārtiņa Ručevska vārdu. «Lauma ir ļoti erudīta visās jomās, sākot ar mākslas virzienu un beidzot ar eksaktajām zinātnēm. Pēc 9. klases viņa savu izglītības ceļu turpina Rīgā. Viņa par savu sirds siltumu, augsto pienākuma apziņu, aso un gaišu prātu ir saņēmusi arī Skolotāju balvu. Savukārt Mārtiņa spēcīgā puse ir valodas, piemēram, dažu mēnešu laikā viņš ir spējis labā līmenī apgūt vācu valodu, bet pēc divu gadu ilgām mācībām viņš jau lasa vācu literatūru oriģinālvalodā,» skolas audzēkņus raksturo direktore. Neviltots prieks ir arī par citiem ģimnāzijas audzēkņiem, kas kopskaitā ir 177.

Jauns izaicinājums pērn bija dalība projektā Globālās izglītības sabiedrības veidošana. Tika rīkoti pasākumi bērniem ar īpašām vajadzībām, sniegti koncerti veco ļaužu namā un organizēti virkne citu aktivitāšu, tomēr projekta atslēgas bija – sadarbība (projekts Euroweek Igaunijā), globalizācija (nometne Velsā) un ekoloģija (sadarbība ar skolu Somijā). Tagad skolēni gatavojas braucienam uz Spāniju.

Tāpat pamazām tiek organizēti sagatavošanās darbi Euroweek 2015, kur ģimnāzija būs namamāte un uzņems visas šajā projektā iesaistītās skolas pie sevis. Starp citu, skolu sadarbības tīklā Euroweek piedalās viena mācību iestāde no katras Eiropas Savienības valsts, un Latvijā tā ir Gulbenes novada Valsts ģimnāzija. Projekts dod fantastisku iespēju tikties vienkopus visas Eiropas jauniešiem – piedalīties darba grupās un diskutēt par jauniešiem svarīgiem jautājumiem; parādīt savas tautas kultūru gan dziesmā, gan dejā; cienāt visus ar tipiskajām uzkodām; katru gadu iepazīties ar kādu jaunu Eiropas Savienības valsti. L. Ķeķere ir pateicīga, ka Euroweek 2015 norisi ģimnāzijā atbalsta arī vietējā pašvaldība, jo bez tās finansiālā atbalsta tik vērienīgu pasākumu nedēļas garumā nebūtu iespējams īstenot.

Svarīgākais