Palielinās Gulbenes loma Latvijas tūrismā

© Ojārs Lūsis

Šajā sezonā Gulbenes novadā viesojušies par 32% vairāk tūristu nekā iepriekšējā vasarā. Tas liecina, ka mērķtiecīga un pārdomāta novada ievērojamāko vietu popularizēšana, vietējo amatnieku un zemnieku saimniecību iesaistīšana, jaunu tūrisma produktu radīšana dod vēlamo rezultātu.

Informācijas pieejamība – panākumu pamats

Tūrisma attīstību virza pašvaldības aģentūra Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs, kas pēdējo gadu laikā veiksmīgi realizējis vairākus projektus un pasākumus, kas devuši lielisku rezultātu. Centra direktore Iveta Kovtuņenko vēsta: «Mūsu uzdevums ir piesaistīt novadam tūristus ne tikai no Latvijas, bet arī ārvalstīm. Pagājušajā gadā ar Tūrisma attīstības valsts aģentūras atbalstu piedalījāmies vairākās starptautiskās tūrisma izstādēs, tostarp Vācijā, Somijā, Balttour Rīgā. Ir ļoti patīkami, ka spējām izraisīt interesi un pēc izstādes Vācijā sagaidījām viesus no šīs valsts.» Ļoti veiksmīga sadarbība izveidota ar tūrisma portālu atputasbazes.lv, pašā sezonas sākumā notika pirmais tūrisma rallijs Gulbja ligzdu meklējot, kurā piedalījās 123 komandas no visas Latvijas, kas apskatīja 35 tūrisma objektus un katrā kontrolpunktā veica sagatavotos uzdevumus. Par uzvarētājiem kļuva komanda no Ventspils. Plašu rezonansi un lielu apmeklētāju skaitu piesaistīja arī Gulbenes eko/velo svētki visai ģimenei. Arī ūdens motociklu sezonas atklāšanas pasākums notika un, ceram, arī notiks Gulbenes novadā – atpūtas bāzē Vonadziņi.

Tūristu ērtībām ir sagatavoti astoņi maršrutu komplekti, ko ērti var izmantot, plānojot savu ceļojumu. Gulbenē, tieši pie domes ēkas, atrodas interneta punkts ar prezentācijas materiāliem par novada pasākumiem, kur 24 stundas diennaktī ir pieejams skārienjutīgs ekrāns ar visu iebraucējam nepieciešamo tūrisma informāciju – tas piedāvā uzziņas par naktsmājām, ēdināšanas iestādēm, novada vēsturi un apskates objektiem. Faktiski var teikt, ka vietējais tūrisma informācijas centrs strādā 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā.

Aģentūras direktore Iveta Kovtuņenko lepojas ar novada cilvēkiem un saka: «Mums ir vislabākie, aktīvākie, darbīgākie un radošākie cilvēki, kuri aktīvi sadarbojas ar aģentūru, tikai tā iespējama tūrisma jomas attīstība un izvirzīto mērķu sasniegšana.»

Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs ar plašo piedāvājumu un kopā ar atraktīvajām Bānīša bufetčicām sestdien, 13. septembrī, būs satiekams Bauskā, kur norisināsies Pagalmu un Putras svētki.

Plaša informācija par jaunumiem tūrisma jomā Gulbenes novadā ir mājaslapā www.visitgulbene.lv, sekojiet līdzi: www.facebook.com/gulbene.tourism, www.twitter.com/visitGulbene, www.draugiem.lv/visitgulbene

Autobānītis un elektrovelosipēdi

No šā gada 1. maija Gulbenes pilsētu var apskatīt, ērti iekārtojoties elektriskajā autovilcieniņā, kas 40 minūšu laikā izvizina pa pilsētas ievērojamākajām vietām. Vienlaikus zinošs gids stāsta par redzamo un atbild uz ceļotāju jautājumiem. Autovilcieniņš ir ieguvis lielu popularitāti un laika periodā no 1. maija līdz 31. augustam izvizinājis jau vairāk par 3000 cilvēku. Autobānītis kursēs arī rudenī, līdz laika apstākļi to atļaus un būs pieprasījums. To varēs izmantot arī mazie skolēni, kas ieradīsies ciemos pie Gulbīša Zinīša savās tradicionālajās rudens ekskursijās.

Šogad pieejama arī elektrovelosipēdu noma tiem, kas vēlas dinamisku un piedzīvojumiem bagātu ekskursiju pa Gulbenes novadu, tiek piedāvāti jau izstrādāti velosipēdistiem domāti maršruti.

Amatnieki, šmakovciņa un unikāla ēdienkarte

Fantastiski panākumi ir Zaļajiem tirdziņiem, kas nu jau trešo gadu notiek katra mēneša trešajā sestdienā. Iveta Kovtuņenko uzsver, ka liels ir gan pircēju, gan pārdevēju skaits. «No mūsu novada vien tirdziņos vidēji piedalās ap 50 mājražotāju un amatnieku. Reizēm tirgotāju skaits sasniedz teju divus simtus. Kā atzinība skan kāda Jelgavas tirgotāja teiktais: esmu pārsteigts par pircēju plūsmu un maksātspēju! Uz tirdziņiem iepirkties brauc no visa reģiona un arī tālākām vietām.»

Trešo gadu novada viesi var nobaudīt īpašos Gulbenes ēdienus, piemēram, pamatēdienu Barona Vulfa mundieris, zupu Saullēkts Gulbenē vai kokteili Gulbīša lidojums, kas paceļ spārnos. Īpašās ēdienkartes pieejamas trīs ēdināšanas vietās Gulbenē un pa vienai Rankas, Lizuma un Stāmerienas pagastos. Savukārt katra tūrismā iesaistītā lauku saimniecība piedāvā kaut ko īpašu, ieskaitot pašu ceptu maizi un šmakovciņu, pašdarinātus mājas vīnus, ābolu čipsus. Atbrauciet un nobaudiet!

Svarīgākais