Talsu namsaimnieks: jāstabilizē finanšu plūsma

© Ojārs Lūsis

Lai gan Talsu namsaimnieka pirmsākumi meklējami daudz senākā pagātnē, tagadējā statusā tas darbojas piecus gadus, kas ir bijis nemitīgs attīstības laiks.

Vei­do­jot šo uz­ņē­mu­mu, tā fun­kci­jas ap­ro­be­žo­jās ar na­mu ap­saim­nie­ko­ša­nas un sil­tum­ap­gā­des jau­tā­ju­mu ri­si­nā­ša­nu Tal­su pil­sē­tā, bet ta­gad tā pār­zi­ņā ir lie­lā­kā da­ļa Tal­su no­va­da daudz­dzī­vok­ļu na­mu, kā arī cen­tra­li­zē­tā sil­tu­ma ra­žo­ša­nas un pār­va­des sis­tē­ma pa­gas­tu cen­tros.

Iz­strā­dā sil­tum­ap­gā­des at­tīs­tī­bas stra­tē­ģi­ju

Ne­vie­nam nav no­slē­pums, ka sil­tu­ma ap­gā­des, ko­mu­nā­lās saim­nie­cī­bas un na­mu ap­saim­nie­ko­ša­nas jau­tā­ju­mi lie­lā­ka­jā da­ļā Lat­vi­jas lau­ku pa­gas­tu vēl ar vien nav sa­kār­to­ti – pro­ce­si no­rit lē­ni un ap­grū­ti­no­ši. No vie­nas pus­es, sis­tē­mu mo­der­ni­zā­ci­ja pra­sa mil­zī­gas in­ves­tī­ci­jas, no ot­ras pus­es, ie­dzī­vo­tā­jiem ir grū­ti pie­ņemt jaun­os spē­les no­tei­ku­mus – viss mak­sā tik, cik tas mak­sā, un paš­val­dī­ba vairs ne­var at­ļau­ties do­tēt vi­sus ie­dzī­vo­tā­jus.

SI­A Tal­su nam­saim­nieks val­des priekš­sē­dē­tājs Ed­gars Bēr­ziņš at­zīst: «Sa­ņem­tais ko­mu­nā­lās saim­nie­cī­bas un sil­tum­ap­gā­des man­to­jums ir smags, tos­tarp ilg­sto­ši ne­bi­ja pār­ska­tī­ti sil­tu­ma ta­ri­fi. Esam pa­bei­gu­ši jaun­ā sil­tu­ma ta­ri­fa ap­stip­ri­nā­ša­nas pro­ce­su. Plā­no­jot in­ves­tī­ci­jas, kas at­sau­cas uz sil­tu­ma ta­ri­fu, ir jā­mē­ģi­na rast la­bā­kos ri­si­nā­ju­mus, lai mēs spē­tu ne ti­kai no­dro­ši­nāt kva­li­ta­tī­vus pa­kal­po­ju­mus, bet arī ie­dzī­vo­tā­ji spē­tu par tiem sa­mak­sāt, jo pa­gas­tu cen­tros lie­lā­kās da­ļas ie­dzī­vo­tā­ju mak­sāt­spē­ja ir vēl zem­āka ne­kā pil­sē­tās.»

Pat­la­ban no­rit sil­tum­ap­gā­des at­tīs­tī­bas stra­tē­ģi­jas iz­strā­de, lai iz­vēr­tē­tu fak­tis­ko si­tu­āci­ju, de­fi­nē­tu sa­snie­dza­mos mēr­ķus, ap­zi­nā­tu ne­pie­cie­ša­mo in­ves­tī­ci­ju ap­jo­mu kat­rā vie­tā un ap­rē­ķi­nā­tu, cik il­gā lai­ka pos­mā šīs in­ves­tī­ci­jas ie­spē­jams at­gūt.

Tal­su nam­saim­nie­ka pār­zi­ņā ir 12 kat­lu mā­jas. Pa­gai­dām re­kon­struk­ci­ja ir veik­ta Ģi­gu­ļu pa­gas­ta kat­lu mā­jā par ko­pē­jo sum­mu 160 tūk­sto­ši eiro. Līdz ar re­kon­struk­ci­ju ir ra­du­sies ie­spē­ja sa­ma­zi­nāt sa­ra­žo­tā sil­tu­ma paš­iz­mak­su. Ap­zi­no­ties, ka ener­go­ne­sē­ju ce­nas ar­vien kāpj, ie­gul­dī­ju­mi kat­lu mā­ju mo­der­ni­zā­ci­jā spēj amor­ti­zēt sil­tu­ma ta­ri­fu ie­dzī­vo­tā­jiem. Tā­pat kā jeb­ku­rā ci­tā vie­tā Lat­vi­jā, jā­do­mā arī par sil­tum­tra­šu re­no­vā­ci­ju, jo sil­tu­ma zu­du­mi pa­dom­ju lai­kos bū­vē­ta­jās tra­sēs ir pār­lie­ku lie­li.

Di­bi­not bied­rī­bas, re­no­vē mā­jas

Līdz šim ener­go­efek­ti­vi­tā­tes pa­sā­ku­mi veik­ti 12 SI­A Tal­su nam­saim­nieks ap­saim­nie­ko­ta­jās daudz­dzī­vok­ļu mā­jās. Ša­jos pro­jek­tos kā ie­snie­dzējs ES līdz­fi­nan­sē­ju­ma sa­ņem­ša­nai un kre­dīt­re­sur­su pie­sais­tē star­tē­jis ap­saim­nie­ko­ša­nas uz­ņē­mums. Ed­gars Bēr­ziņš skaid­ro: «Mū­su uz­ņē­mu­ma kre­dī­tu pie­sais­tes ka­pa­ci­tā­te ir iz­smel­ta – uz­ņē­mu­ma dar­bī­bas ilg­tspē­jī­gai no­dro­ši­nā­ša­nai fi­nan­šu re­sur­si ne­pie­cie­ša­mi dau­dzām ci­tām lie­tām, tos­tarp sil­tum­ap­gā­des sis­tē­mas mo­der­ni­zē­ša­nai. Tā­pēc mēs vairs ne­va­ram būt par mā­ju re­no­vā­ci­jas pro­jek­tu ie­snie­dzē­ju, bet ti­kai at­bal­stī­tā­ju.» Tas gan ne­no­zī­mē, ka mā­ju re­no­vā­ci­jas pro­cess, kā re­zul­tā­tā ie­dzī­vo­tā­jiem sa­ma­zi­nās iz­mak­sas par ap­ku­ri, Tal­su no­va­dā ir ap­stā­jies. Ie­dzī­vo­tā­ji, kas vie­no­ju­šies par sa­vas mā­jas sil­ti­nā­ša­nu, vei­do bied­rī­bu un vir­za pro­jek­tu sa­viem spē­kiem. No ap­saim­nie­ko­ša­nas kom­pā­ni­jas tiek sa­ņemts vis­da­žā­dā­kais at­balsts, ta­jā skai­tā mā­ju teh­nis­kā ap­se­ko­ša­na, ener­go­au­dits, teh­nis­kā pro­jek­ta iz­strā­de un pat līdz­da­lī­ba bied­rī­bas sa­ru­nās ar ban­ku par kre­dī­tu pie­sais­ti pro­jek­ta re­ali­zē­ša­nai. Labs pie­mērs šā­dai bied­rī­bas un paš­val­dī­bas na­mu ap­saim­nie­ko­ša­nas uz­ņē­mu­ma sa­dar­bī­bai ir pro­jekts Dun­da­gas ie­lā 16 Tal­sos. «Mums ir uz­krā­ta ļo­ti la­ba pie­re­dze, ku­ru va­ram iz­man­tot, kon­sul­tē­jot mā­ju ie­dzī­vo­tā­jus – dzī­vok­ļu īpaš­nie­kus. Esam spē­ju­ši sa­sniegt la­bus ener­go­efek­ti­vi­tā­tes re­zul­tā­tus arī bē­dī­gi sla­ve­na­jā pro­jek­tā Celt­nie­ku ie­lā 8 – ta­gad la­bi zi­nām, ko va­jag pra­sīt no celt­nie­kiem.»

Jā­at­gūst pa­rā­di

Viens no uz­ņē­mu­ma tu­vā­kā lai­ka mēr­ķiem ir sta­bi­li­zēt fi­nan­šu plūs­mu, ko lie­lā mē­rā ie­tek­mē ie­dzī­vo­tā­ju pa­rā­di par ko­mu­nā­la­jiem pa­kal­po­ju­miem un sil­tu­mu. Tas ir di­alogs, kas jā­vēr­tē trīs­pu­sē­ji – vie­na pus­e ir ap­saim­nie­ko­ša­nas uz­ņē­mums, ot­ra pus­e pa­rād­nieks un tre­šā pus­e – paš­val­dī­ba. Li­kums pa­redz, ka pa­rād­nie­kiem dzī­vok­ļus var at­sa­vi­nāt, res­pek­tī­vi – iz­likt no dzī­vok­ļa. Ta­jā pa­šā lai­kā spē­kā stā­jas paš­val­dī­bas at­bil­dī­ba no­dro­ši­nāt no­va­da ie­dzī­vo­tā­jus ar dzī­vo­ja­mo pla­tī­bu. Kā at­rast vis­la­bā­ko ri­si­nā­ju­mu? Tas ir jau­tā­jums, uz ko kon­krē­tas at­bil­des vēl nav. Kat­rā ga­dī­ju­mā uz­ņē­mu­ma va­dī­tājs so­la skru­pu­lo­zi, iz­man­to­jot vis­as li­ku­mis­kās tie­sī­bas, strā­dāt ar pa­rād­nie­kiem, jo tie lai­ki, kad par pa­kal­po­ju­miem sa­mak­sā­ja kāds cits, res­pek­tī­vi – paš­val­dī­ba, ir sen pa­gā­ju­ši.

At­tīs­ta e-vi­di

Lai pil­nī­gāk iz­man­to­tu in­for­mā­ci­jas teh­no­lo­ģi­ju ie­spē­jas un uz­la­bo­tu ko­mu­ni­kā­ci­jas kva­li­tā­ti ar sa­viem klien­tiem, SI­A Tal­su nam­saim­nieks uz­sāk sa­dar­bī­bas pro­jek­tu ar dzī­vok­ļu īpaš­nie­ku da­tu ap­mai­ņas un sa­zi­ņas in­ter­ne­ta por­tā­lu ipas­nie­kiem.lv. Rē­ķi­ni ta­gad un turp­māk būs klien­tiem pie­eja­mi ša­jā in­ter­ne­ta viet­nē – sā­kot ar 2014. ga­da feb­ru­āri, rē­ķi­ni uz e-pas­tu sū­tī­ti vairs ne­tiek.

Iz­man­to­jot mi­nē­to in­ter­ne­ta viet­ni, dzī­vok­ļu īpaš­nie­kiem ir ie­spē­ja jeb­ku­rā brī­dī ap­ska­tīt pē­dē­jos un ag­rā­kos rē­ķi­nus, uz­zi­nāt in­for­mā­ci­ju par sa­vu mā­ju, pa­zi­ņot ūdens skai­tī­tā­ju rā­dī­ju­mus, no­sū­tīt vēs­tu­li pār­vald­nie­kam un ci­tas ie­spē­jas. Ed­gars Bēr­ziņš uz­sver, ka dzī­vo­jam teh­no­lo­ģi­ju laik­me­tā un tās ir jā­iz­man­to vi­sās dzī­ves jo­mās – arī ta­jā, kas sais­tī­ta ar īpa­šu­mu ap­saim­nie­ko­ša­nu. Tas ir ēr­ti klien­tiem un sa­ma­zi­na uz­ņē­mu­ma ad­mi­nis­trē­ša­nas iz­de­vu­mus.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.