Ar rūpēm par tīru un sakoptu Jēkabpili

© Ojārs Lūsis

SIA Jēkabpils pakalpojumi šobrīd ir lielās gaidās, kā noslēgsies divi lieli iepirkumi atkritumu apsaimniekošanas un ielu uzturēšanas jomā, kas ļautu iegādāties jaunu tehniku un īstenot citas aktivitātes, lai turpinātu vēl augstākā kvalitāte rūpēties par tīru un sakoptu pilsētu.

 Šobrīd karstāko darbu sarakstā ir bedrīšu remonts.

Rakumi krustu šķērsu

«Avārijas bedres ir likvidētas. Tā kā šobrīd gandrīz visa pilsēta ir pārrakta, jo tiek realizēts ūdenssaimniecības projekts, daļu lielo bedru nemaz nelabojām, jo projekta ietvaros tur asfalts tiks labots visā apjomā. Mēs labojam tās ielas, kuras projekts neskar,» stāsta Jēkabpils pakalpojumu valdes priekšsēdētājs Jānis Hauka. Ņemot vērā, ka daudzas ielas iepriekšminētā projekta realizācijas laikā ir slēgtas, šis apstāklis ierobežo arī uzņēmuma darbības apjomus. «Nevaram vēl kādu ielu taisīt ciet, jo tas vēl vairāk apgrūtinātu satiksmes plūsmu, tāpēc meklējam citas vietas, kur darīt savu darbu.»

Šogad lielāki ceļu virmas remontdarbi paredzēti Auseklīša, Kļavu un Bebru ielas rajonā, taču tur darbu izpildei tiks piesaistīti lielie būvnieki. Jēkabpils pakalpojumi cer, ka viņi remontdarbos tiks piesaistīti kā apakšuzņēmums, kura pārraudzībā būs ceļu apmaļu, bruģakmens likšana.

Savāc 10 tonnas makulatūras

Kā vēl viens uzņēmuma darbības virziens noteikti minams arī sadzīves atkritumu savākšana. Lai mudinātu cilvēkus domāt par pareizu un atbildīgu atkritumu šķirošanu, vismaz reizi gadā tā tiek īstenota kā saistoša aktivitāte, piemēram, pērn tika organizēts Zaļā punkta šķirošanas maratons, bet šogad Jēkabpils pilsētas skolās notika makulatūras vākšana. Visaktīvākais bija Jēkabpils 3. vidusskolas kolektīvs, savācot 8,3 tonnas makulatūras. «Iegūto naudu par to atdevām mācību iestādei,» stāsta J. Hauka.

Noslēdzoties jau minētajam iepirkumu konkursam atkritumu apsaimniekošanā, ir paredzēts, ka pozitīva konkursa iznākumā pilsētā tiks izveidoti divi šķiroto atkritumu savākšanas punkti (katrs savā Daugavas pusē), kuros strādās operatori un pārraudzīs, kas uz šiem punktiem tiek vests un vai atkritumi ir pareizi sašķiroti. «Tagad mikrorajonos ir izvietoti ļoti daudzi šķirošanas atkritumu konteineri, taču ne visi iedzīvotāji apzinīgi arī šķiro atkritumus, metot tos atbilstošā tvertnē. Turklāt tagadējie konteineri galvenokārt paredzēti daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem. Bet jaunizveidotie atkritumu savākšanas punkti ļaus arī privātmāju iemītniekiem kļūt par atbildīgiem atkritumu šķirotājiem. Tāpat jaunajos punktos ikviens varēs nodot lielgabarīta atkritumus,» skaidro J. Hauka.

Iekārta aizstās virkni sētnieku darbu

Jēkabpils pakalpojumu pārraudzībā ir arī pilsētvides sapošanas darbi. Teritorija gana liela – 48 hektāri, tāpēc, ja uzņēmumus vinnēs iepirkumā, tas iegādāsies multifunkcionālu iekārtu, kas ļaus aizvietot lielu daļu sētnieku darbu. «Iekārta var aizstāt 5–7 sētnieku darbu. Tai ir milzum daudz funkciju, jo tā ir gan putekļsūcējs, gan augstspiediena mazgātājs, zāles pļāvējs, kas pats nopļauto arī savāc, turklāt to var izmantot arī ziemā, jo ierīce veic arī sniega tīrīšanas, sāls kaisīšanas darbus,» informē Jēkabpils pakalpojumu valdes priekšsēdētājs. Uzņēmuma plānos ietilpst arī jaunas atkritumu izvešanas mašīnas iegāde. «Pakāpeniski iepērkam arī mazo saimniecības tehniku, lai būtu pilnībā nokomplektēti un varētu kvalitatīvi pildīt uzticētos darbus. Arī mūsu kolektīvu veido apzinīgi un profesionāli sava darba darītāji, un šie divi komponenti mums ļauj Jēkabpili veidot par sakoptu pilsētu. Turklāt domes Kultūras pārvalde un Pilsētsaimniecības departamenta arhitekti ir parūpējušies, lai gan vietējiem, gan pilsētas ciemiņiem būtu ko interesantu apskatīt, proti, pilsētā izvietotas mazas arhitektūras formas. Arī kafejnīcu īpašnieki ir gatavi vasaras sezonai. Tā ka visi var droši braukt uz Jēkabpili – būs ko redzēt, baudīt un kur atpūsties,» uzsver J. Hauka.

Svarīgākais