Jēkabpilieši nes laiku un prieku

© Ojārs Lūsis

Jēkabpils Kultūras pārvalde, kā katru gadu, savējiem un pilsētas viesiem ir sagādājusi notikumiem bagātu vasaru, kas dažam labam notikumos liks iesaistīties brīvprātīgi piespiedu kārtā. Varbūt viņš kļūs par laiknesi, varbūt par labo kaimiņu?

Jau 100 dienas pirms pilsētas svētkiem, kas norisināsies no 5. līdz 12. jūlijam, Jēkabpilī ir ienākuši laika nesēji, kuri jautā iedzīvotājiem: «Kam tev ir laiks?» Tas ir jautājums mums visiem, kuri saka, ka pietrūkst laika, lai aizbrauktu ciemos, lai satiktos ar draugiem, lai pateiktu labu vārdu. Jēkabpils Kultūras pārvaldes vadītāja Inta Ūbele stāsta: «Ik dienu tiek uzrunāts kāds jēkabpilietis un uzdots it vienkāršs jautājums: kam tev ir laiks? Šie cilvēki kļūst par laiknešiem, un viņu atbildes un fotogrāfijas tiek izvietotas portālā jekabpils.lv un interaktīvajā stendā, kas izvietots veikalā Rimi. Tāpat aicinām visus ziņot par saviem labajiem kaimiņiem: varbūt viņš vienkārši katru pavasari uzdāvina puķu stādu, varbūt notīra sniegu no kaimiņa mašīnas, varbūt vienkārši no rītiem sirsnīgi pasmaida.»

Kinoplaci atvērs 17. jūnijā

Pagājušajā vasarā pirmo reizi Jēkabpilī Tautas nama iekšpagalmā tika atvērts brīvdabas Kino Placis, kurā darbdienu vakaros demokrātiskā vidē par simbolisku samaksu varēja skatīties filmas. Nereti Kino Plača apmeklējums izvērtās par romantisku randiņu ne tikai jauniešiem, bet arī cilvēkiem, kas kopā pavadījuši gadu desmitus. Pērnvasar kopumā Kino Placi apmeklēja vairāk par 3000 skatītājiem.

Saulgriežu svinēšana

Visi aicināti rezervēt laiku saulgriežu svinēšanai un Motoru svētkiem Jēkabpilī. Svētki sāksies piektdienas, 20. jūnija, vakarā ar Dzelzs vilka Jauno Jāņu orķestra koncertu uz plosta Daugavā pie jaunās promenādes un milzu ugunskuru Daugavas krastā. Inta vēsta, ka pērn uz līdzīgu pasākumu ieradās vairāk par 1000 skatītājiem un ar katru gadu tas kļūst arvien apmeklētāks. Sestdien pilsētas ielās un piepilsētas trasēs norisināsies Motoru svētki, bet vakarā kārtīga zaļumballe Vecpilsētas laukumā.

Uguns skulptūras, balets un Operas dienas

Uguns skulptūru šovs Piecas zvaigznes, kas notiks naktī no 11. uz 12. jūliju Jēkabpilī, šogad būs pirmo reizi, taču tas ievērojams ar faktu, ka būs vērienīgākais no šāda veida pasākumiem, kas realizēti Daugavas akvatorijā.

Operas dienas un balets Jēkabpils brīvdabas estrādē uz saliņas jau kļuvuši par tradīciju, kam jau ir savs fanu pulks. Inta ir gandarīta, ka ar katru gadu apmeklētāju kļūst vairāk un cilvēki ierodas ne tikai no visas Latvijas, bet arī ārzemēm. Tas ir apliecinājums, kas izvēlētie mākslinieki un izrādes ir mūsu skatītājam un klausītājam saistoši, atmosfēra emocionāla un augsts mākslinieciskais līmenis tiek turēts gadu no gada. Šogad Operas dienu ietvaros noritēs vairāki klasiskās mūzikas koncerti, bet 26. jūlijā Krustpils saliņas estrādē kazanoviskas mīlas kaislības Mocarta traģikomēdijā Dons Žuans uzburs Sanktpēterburgas Operas teātra mākslinieki.

Šovasar 9. augustā saliņā būs Adāna balets Korsārs. Vairāk informācijas par kultūras programmu Jēkabpilī lasiet portālā jekabpils.lv.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.