Vecpiebalga atver durvis

© F64

No 7. līdz 13.jūlijam, jau trešo gadu pēc kārtas ikviens interesents Vecpiebalga novadā varēs piedzīvot saiešanos slātaviešu garā ar plašu pasākumu programmu, kas ik dienu norisināsies kādā no pieciem novada pagastiem. Svētki tiek svinēti nedēļu, lai katrs no pagastiem varētu atklāt savu īpašo stāstu un, gan amatnieki, gan pašdarbnieki, varētu kartīgi izrādīt savu novadu.

Vecpiebalgas novads šogad sevi pieteicis Eiropai trīs nominācijās, viena no tām ir balva kā Eiropas kultūras tūrisma galamērķis. Sakarā ar grāmatas “Piebalga bija, ir un būs!” izdošanu, arī audējas amatu prasmes ir pieteiktas šim projektam. Piebalga lepojas un ir pieteikusi konkursam arī Latvijā unikālo porcelāna fabriku.

“Vecpiebalga kā kultūrvēsturiskais novads var lepoties ar grāmatu “Piebalga bija, ir un būs”, kurā aprakstīta ģērbšanās kultūra novadā. Šī grāmata tapusi pusotra gada laikā un tajā ietverti pētījumi par Vecpiebalgas muzejiem, apraksti par Vecpiebalgas dzimtām un aušanas tradīcijām,” stāsta viena no grāmatas autorēm Dagnija Kupče.

Pirmdien, 7.jūlijā Inešos notiks Vecpiebalgas kultūras nedēļas atklāšana, kurā tradicionāli tiek godinātas Vecpiebalgas novada vēsturiskās personas un atklāta svētku nedēļa. Jānis Lūsēns par gaidāmajiem svētkiem saka: “Svētku virsuzdevums ir popularizēt Vecpiebalgas ģēnijus cilvēkiem saprotamā veidā, iekļaujot daļu patiesības, daļu nopietnības un daļu asprātības.”

Otrdien, 8.jūlijā Taurenes estrādē, ar koncertizrādi “PUS ES”, uzstāsies Jānis Lūsēns un jaunradītais roka ansamblis kopā ar Ģirtu Ķesteri. Speciāli šim projektam ir iegādāti autentiski 60. un 70.gadu mūzikas instrumenti. Tas būs koncertuzveduma pirmais izbraukums ārpus Rīgas.

Trešdienas pēcpusdienā gaidāmi pārsteigumi Kaives muižas parkā, bet vakarā amatierteātru izrādes.

Ceturtdien visi gaidīti Kārļa Skalbes "Incēnos". Tā kā šogad K.Skalbem ir 135. jubilejas gads, Vecpiebalgā ir iecerēts triju pasākumu cikls. Pirmais jublejas pasākums notiks novada svētku ietvaros, kur bērniem būs iespēja pastaigāties pa K.Skalbes pasaku pasauli brīvā dabā, paviesoties kaķīšu dzirnavās, doties ar laivu lūkoties Ziemeļmeitu, veidos prieka lukturīšus, kurus 7. novembrī varēs aizdedzināt par godu K.Skalbem. Būs pieejamas arī dažādas radošās darbnīcas. Pēc darbošanās pie muzeja “Saulrieti”, visi aicināti piedalīties muzikālā izrādē pēc K.Skalbes pasaku motīviem "Baltā Kaķīša brīnumvārdi", kura režisors ir Varis Brasla, bet mūzikaas autors Jānis Lūsēns. Pēc iepriekšējā gada uzveduma, bērni esot atzinuši, ka labākais K.Skalbes atveidotājs ir Ģirts Ķesteris.

Šjā pašā dienā varēs izmantot unikālo iespēju, kad tikai reizi gadā un tikai Vecpiebalgā, saules rietā, var apskatīt K.Skalbes māju “Saulrieti”, jebkuram būs iespēja noklausīties “Vēstuli draugam”, ko lasīs Vilis Daudziņš, Kaspars Znotiņš un Jēkabs Nīmanis.

Piektdiena, 11.jūlijs solās būt raibs, jo notiks ikgadējais padomju retro auto brauciens, šogad maršrutā Vecpiebalga – Dzērbene. Iepriekšējā gadā šajā braucienā piedalījās 200 dalībnieku. Ja kādam nav retro auto, ir iespēja ierasties padomju laika stila drēbēs un pievienoties Mariannas Okolokolakas komandai, Brauciens būs apmēram 20 km garš ar tematiskām pieturām.

Sestdiena, kas nodēvēta par Dižo dienu novadā, iesāksies ar audēju dienu “Vēveros”, būs arī tirgus slātaviešu gaumē un senās pils svētki Vecpiebalgā. Diena kulmināciju sasniegs ar lieluzvedumu Alauksta estrādē ”Aukstā dziesma skaļi skan.”, par kuru jau vairāk kā pusgadu ir izrādīta liela interese no apmeklētāju puses.

“Šāda veida svētki, kas tiek rīkoti ar lielu nopietnību un atdevi kā Vecpiebalgā, ir ļoti būtiski vajadzīgi cilvēkiem. Tie nodrošina dzīves stimulu un jēgu, savas vietas apziņu, identitātes un pagātnes nostiprināšanos, kas ir ļoti svēta lieta. Pirms diviem gadiem, kad mani uzrunāja piedalīties šo svētku uzveduma rīkošanā, mazliet nobijos, jo tolaik nebija tādas pieredzes teatrāla brīvdabas uzvedumu veidošanā. Tagad mani tas ļoti saista un es to daru ar sirdsprieku,” savas izjūtas atklāj režisors Varis Brasla.

Svētdien svētku nedēļa noslēdzas ar dievkalpojumu un koncertu baznīcā, kas šogad ir ļoti simbolisks, jo Vecpiebalgā ir nodibināts fonds baznīcas torņa atjaunošanai. Kad vairāk kā pirms 20 gadiem vecpiebaldzēni atjaunoja baznīcu, lai savāktu līdzekļus tās atjaunošanai, baznīcas drupās dziedāja Ieva Akuratere. Arī šogad viņa uzstāsies koncertā, kas varētu būt kā zīme, ka vecpiebaldzēniem veiksmīgi izdosies torņa atjaunošana.

Latvijā

Šodien un rīt valsts aizsardzības mācību "Namejs 2024" laikā Rīgas pašvaldības Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvalde (CAOIP) sadarbībā ar dažādiem dienestiem praktiski izspēlēs iedzīvotāju evakuācijas un izmitināšanas procesu, informē Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Svarīgākais