Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Folkloras kopas pieskandinās Daugavpili

Ik pēc diviem gadiem Daugavpilī līdz šim notika starptautiskais masku tradīciju festivāls, taču šogad tā radošās robežas ir paplašinājušās un jubilejas – desmitais festivāls ir ieguvis jaunu skanējumu. Kā uzsvēra Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvaldes vadītāja Eleonora Kleščinska, šogad tas jau būs X Daugavpils Starptautiskais folkloras festivāls, kas notiks 31. janvārī un 1. februārī.

Festivāla dalībnieki parādīs tautas tradīcijas, bet viņiem pašiem būs iespēja iepazīties ar Daugavpili, šejienes kultūru, vēsturiskajām vietām. Lai izdotos aizraujošas un neaizmirstamas brīvdienas, festivāla noslēgumā - svētdien, 2. februārī - Sveču dienā organizatori piedāvā festivāla dalībniekiem apmeklēt Daugavpils Marka Rotko mākslas centru, Daugavpils Māla mākslas centru, Krievu kultūras centru, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju, Latviešu māju un citus kultūras un tūrisma objektus bez maksas vai ar īpašām atlaidēm.

Daugavpils uzņems ne tikai 15 Latvijas kolektīvus, bet arī viesus no Baltkrievijas, Ukrainas, Krievijas un Gruzijas, kas pieteikušies dalībai festivāla koncertos, jaunu zināšanu apguvei meistarklasēs, aizrautīgai sadancošanai un sadziedāšanai

Kultūras pārvaldes vecākā kultūras pasākumu organizatore un folkloras kopas „Svātra” vadītāja Sarmīte Teivāne pastāstīja, ka šīs dienas pilsētu pildīs folkloras skaņas, festivālā piedalīsies vairāk kā 300 dalībnieku no Latvijas un vairāk kā 50 ārzemju viesi. Festivāls sāksies piektdien, 31. janvārī Latviešu kultūras centrā ar atklāšanas koncertu, kurā piedalīsies visi kolektīvi, kuri parādīs labāko no sava repertuāra. Pēc koncerta turpat Latviešu kultūras centrā sekos folkloras danču vakars. S. Teivāne atgādināja, ka savulaik līdzīgi danču vakari rīkoti Daugavpils Universitātē, tagad atkal iecerēts pasākums, kurā folkloras mīļotāji sanāks kopā un atcerēsies etnogrāfiskās dejas, dančus, kuri saistīja cilvēkus pirms 100 un 200 gadiem. Visi, kas atnāks uz šo vakaru, varēs mācīties senos dančus kopā ar Daugavpils Latviešu kultūras centra folkloras kopu „Svātra”. Turpat būs aplūkojama arī svečturu izstāde no Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja krājumiem.

Piesātinātākā festivāla diena, kā norādīja Sarmīte Teivāne, būs 1. februāris. Daugavpilī viesosies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pasniedzēja Zane Šmita, kura etnomuzikologiem māca tradicionālo dziedāšanu. Daudzas folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi piedalās kustībā „Baltica”, to dalībniekiem, kā arī jebkuram interesentam varētu būt saistošas Z. Šmitas vadītas latviešu tradicionālās dziedāšanas meistarklases.

Kopā ar Daugavpils novada Vaboles etnogrāfiskā ansambļa „ Vabaļis” dalībniecēm viņu vadītajā meistardarbnīcā „Sveču dīnu sagaidūt” varēs atcerēties senās sveču liešanas iemaņas. Tagad ir aizmirsts, kā sveces lietas no aitu un liellopu taukiem, piejaucot vasku cukurbietē izgrebtā formā. Kopā ar Vaboles sievām to varēs iemācīties, vienlaikus nedaudz izjūtot, kā bija dzīvot laikā bez elektrības.

Vēl vienu - niedru stabuļu izgatavošanas meistardarbnīcu piedāvās mūziķis un izcils seno tautas instrumentu meistars krāslavietis Aleksandrs Maijers. Viņš ar pašdarinātiem mūzikas instrumentiem uzstāsies arī atklāšanas koncertā, kur varēs redzēt, kā mūziķis spēlē uz niedru vai kārklu stabulītes, kā skanošu instrumentu var radīt pat no riekstu čaumalas.

Sestdien pulksten 13 dažādās pilsētas vietās notiks arī ārzemju viesu koncerti.

Daugavpils Krievu kultūras centrā būs unikālā krievu Maskavas folkloras leļļu teātra „Dušegrei” izrāde „Visādi gadās”. Šis kolektīvs iestudē dažādu tautas pasaku inscenējumus, kurus pavada dažādu mūzikas instrumentu spēle un dziedājumi. Poļu kultūras centrā koncertu sniegs folkloras kopa „Elesa” no Gruzijas.

Savukārt Daugavpils Kultūras pilī Ķīmiķu mikrorajonā koncertēs tautas mūzikas instrumentu orķestris „Rapsodija” un banduristu trio „Namisto” no Ukrainas - Ivano Frankovskas, kā arī folkloras grupa „Paunočnaja suhadrouka” no Vitebskas Baltkrievijā.

Bet pulksten 15 atkal visi festivāla dalībnieki pulcēsies Latviešu kultūras centrā, kur sāksies festivāla lielkoncerts. Kopā ar jau minētajiem kolektīviem uzstāsies arī „Urgas” no Kokneses, „Sudamaliņas” no Valkas, „Olūteņi” no Dagdas novada, „Naktineica” no Preiļu novada, „Kūzuls” no Viļānu novada, „Egle” un „Atzele” no Viļakas novada, „Berendejka” un „Budēļi” no Rīgas, „Isnauda” no Ludzas novada, „Puduris” no Dobeles, kā arī Daugavpils kolektīvi „Dzīsme” un „Kupalinka”. Daugavpilī viesosies un koncertu sniegs arī Kristīne Kārkle – Puriņa un grupa „Folkvakars”.

Sarmīte Teivāne uzsvēra, ka lielkoncerta laikā notiks arī folkloras kopu un etnogrāfisko ansambļu skate, jo tiek jau uzsākta gatavošanās festiālam „Baltica 2015”.

Festivālu ar Latvijas Kultūrkapitāla fonda atbalstu rīko Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latviešu kultūras centru un folkloras kopu „Svātra”. Šim kolektīvam tie būs dubulti svētki,

„Svātra” festivāla laikā svinēs savu 20 gadu jubileju. Bet visi pilsētas iedzīvotāji un viesi tiek aicināti piedalīties festivāla aktivitātēs un izbaudīt tradicionālo kultūru, kas ietver sevī neskaitāmu paaudžu pieredzi.

Bildes Āra Upenieka foto

Aleksandrs Maijers iepazīstinās ar pašdarinātiem mūzikas instrumentiem (folklora)