Sadarbosies divas pilsētas ar unikāliem cietokšņiem

Vēlmi sadarboties paudušas divas pilsētas, kuras savulaik katra savā pasaules malā ir bijušas krievu militārisma priekšposteņi ar vērienīgiem cietokšņiem, – Daugavpils un Daļaņa Ķīnā.

Daugavpilī notika Ķīnas Tautas Republikas Daļaņas pilsētas administrācijas delegācijas vizīte, kas vainagojās ar nodomu protokola par sadarbību parakstīšanu. Dokumentu parakstīja Ļujšuņas muzeja direktors Guo Fučuņs un Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova.

Abas pilsētas vieno tik nozīmīgi objekti kā cietokšņi. Daļaņu (Daļņiju) 19. gadsimta beigās ir dibinājuši krievi uz pussalas Mandžūrijā, ko nomāja no Ķīnas, tur tika izveidots pazīstamais Portarturas cietoksnis. Cariskā Krievija šo teritoriju zaudēja 1905. gadā pēc kara ar Japānu, pēc Otrā pasaules kara PSRS to atguva, bet 1950. gadā bez atlīdzības atdeva ķīniešiem. Tieši Ļujšuņa ir bijušo slaveno Portarturas nocietinājumu rajons. Bet tas nav vienīgais, kas vieno abas pilsētas, karā ar japāņiem pirms vairāk nekā gadsimta piedalījās karavīri, kuru pavadīšanā no Daugavpils, toreizējās Dvinskas, uz Tālajiem Austrumiem piedalījās pats Krievijas imperators Nikolajs II. Karā piedalījās daudz karavīru no Latvijas, arī vairāki vēlākie Latvijas armijas ģenerāļi – Jānis Kurelis, Jānis Balodis, Dāvids Sīmansons, Andrejs Auzāns, Rūdolfs Bangerskis un citi.

Viesi no Ķīnas atzina, ka Daugavpilij ir potenciāls tūrisma jomā un sadarbība izvēršas arvien plašāk. Pirmie kontakti rasti pirms pusgada, tagad jau parakstīts nodomu protokols, kas būs pamats sadarbībai starp muzejiem. Nodomu protokols paredz sadarbību kultūrā, izpētē un ekspozīciju, izstāžu apmaiņā.

Daugavpilij ir vērtīga pieredze cietokšņa apsaimniekošanā un restaurācijā. Ļujšuņa ir bijušo slaveno Portarturas nocietinājumu rajons, turienes vēstures muzejam ir gandrīz gadsimtu ilga darbības pieredze, tas ir starp vadošajiem Ķīnas muzejiem, lepojas ar unikālām porcelāna, keramikas, ieroču, bronzas, zelta, nefrīta izstrādājumu, monētu, gleznu un citām kolekcijām.

Svarīgākais