Zatlers: Interneta vide ir jāuzrauga

© F64 Photo Agency

Saruna par Nacionālās drošības komisijas darbu, SAB amata kandidātiem, Reformu partijas (RP) darbību valdībā un gatavošanos pašvaldību vēlēšanām ar Reformu partijas līderi, RP Saeimas frakcijas priekšsēdētāju un Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāju Valdi Zatleru.

– Jums ir gada pieredze NDK vadītāja amatā un iepriekšējā prezidenta pieredze NDP vadībā. Par ko tā liecina – cik adekvāti šobrīd Latvijas specdienesti pilda savas funkcijas?

– Saeimas Nacionālās drošības komisija nodarbojas ar Latvijas specdienestu parlamentāro pārraudzību, un tas ir metodisks darbs ar konkrētiem uzdevumiem. Šogad jau esam izvērtējuši visu drošības iestāžu budžeta izlietojumu un iezīmējuši tā izlietojuma plānus nākamajam gadam.

Pagājušajā gadā mēs sākām strādāt pēc principa, ka parlamentārā kontrole pār specdienestiem jāīsteno nevis pēc kādām, tēlaini izsakoties, katastrofām vai ugunsgrēkiem, bet gan plānveidīgi. Mēs vēlējāmies pārliecināties, ka specdienesti savā darbā ievēro likumu un netiek aizskartas pilsoņu tiesības. Īpaša tēma šeit bija operatīvo metožu lietošanas likumības pārbaude – pārbaudījām, vai netiek veikta nesankcionēta iekļūšana telpās, telefonsarunu noklausīšanās, izsekošana un tamlīdzīgi. Pārliecinājāmies, ka šajā jomā cilvēktiesības netiek pārkāptas. Viss notiek samērīgi un atbilstoši valsts interesēm.

Šogad mūsu prioritātes saistās ar kiberdrošību, jo šobrīd teju viss balstās informācijas tehnoloģijās – gan banku norēķini, gan sakari, gan elektrība, gan infrastruktūras objekti. Haoss šajā sistēmā nozīmētu haosu valstī, un tas ir tiešs valsts drošības apdraudējums. Latvija lepojas ar vienu no ātrākajiem interneta tīkliem pasaulē, bet tas pievelk ne vien uzņēmējus, bet arī noziedzniekus. Mēs pētīsim, kā uzlabot dažādu dienestu sadarbību kiberdrošības nodrošināšanā. Interneta pasaule kopumā attīstās, attīstās sociālie tīkli, un tie aizvien vairāk ietekmē mūsu dzīvi. Tās ir priekšrocības, bet ir arī riski un apdraudējumi, un tie ir jāizvērtē.

– Vairākas lielvalstis pat nonākušas līdz interneta kontroles mehānismiem, viedokļu paušanas kontrolei internetā...

– Latvijā brīvu izteikšanos internetā neierobežo, un nav pazīmju, ka tas tiktu plānots. Bet teikt, ka virtuālā vide nav jānovēro un jāierobežo tendences, kas vērstas uz vardarbību vai noziegumiem, krāpniecību, būtu nepareizi. Šī vide ir jāuzrauga, bet nav jāierobežo cilvēktiesības.

– Portāls pietiek.com vēstīja par iecerēm mainīt Nacionālās drošības padomes nolikumu, vairāk iespēju sēžu sasaukšanā deleģējot Valsts prezidentam un nostiprinot prezidenta lomu NDP. Kāda ir jūsu attieksme pret šo ierosmi?

– Mūsu vienošanās ar citiem NDP locekļiem un Valsts prezidentu Andri Bērziņu paredz, ka visus paziņojumus par NDP darbu sniedz viņš.

Pilnu intervijas tekstu lasiet šodienas "Neatkarīgajā"

Latvijā

Krīžu un konsultāciju centrs “Skalbes” ir veicis apkopojumu par saņemtajiem zvaniem kopš 2021. gada un secinājuši, ka 33% no ienākošajiem zvaniem ir saistīti ar vientulību. Dati liecina, ka visbiežāk ar vientulību saskaras cilvēki, kas cieš no fiziskām un psihiskām saslimšanām, kā arī sievietes, kas saskaras ar finansiālām grūtībām.

Svarīgākais