Eksprezidenti pārsteidz Bērziņa ierosinājumi par jaunu Satversmi un valsts pārvaldes modeli

Eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu pārsteidz Valsts prezidenta Andra Bērziņa ierosinājumi par jaunu Satversmi un valsts pārvaldes modeli.

"Mani tas ļoti pārsteidz. Es nebiju manījusi, ka mums būtu tik greiza, tik totāli nepiemērota mūsdienu apstākļiem Satversme. Katru Satversmi atsevišķās detaļās vienmēr var uzlabot, un tas arī notiek.. Es neesmu analizējusi visus [prezidenta] izteikumus, bet, ja es visu pareizi sapratu, ka mums ir galīgi nepiemērota un novecojusi Satversme - ko tad, taisīsim Satversmes sapulci un trīs gadus strādāsim?" teica eksprezidente intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "100.pants".

Viņa atgādināja, ka Juris Bojārs seniors jau savulaik uzrakstīja jaunu Satversmi, bet tā tika noraidīta. "Nav jau tā, ka nebūtu bijuši mēģinājumi," piebilda eksprezidente.

Pēc viņas domām, tik "masīva un jau 90 gadu eksistējoša dokumenta" pārrakstīšanai no jauna nav perspektīvas.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka daudzas lietas Satversmē var uzlabot, piemēram, paredzot pamatlikumā prezidenta atlaišanas procedūru.

"Es vienmēr esmu bijusi šokēta par to, kas ļauj parlamentam atbrīvoties no prezidenta bez impīčmenta procedūras," teica eksprezidente.

Jau vēstīts, ka prezidents Andris Bērziņš paudis gatavību iniciēt jaunu konstitūciju, taču par to jānotiek plašām ekspertu diskusijām. Šajā procesā tiks iesaistīta arī Konstitucionālo tiesību komisija, lai pildītu neatkarīga un profesionāla arbitra lomu.

Prezidents arī aicinājis partijas domāt par jaunu valsts pārvaldības modeli, lai palielinātu pašvaldību funkcijas, kā arī padarītu kompaktāku esošo valsts pārvaldi.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais