NEPLP notiks plaša diskusija par maksas priekšvēlēšanu aģitācijas aizliegumu elektroniskajos medijos

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) piektdien, 17.februārī, organizēs viedokļu apmaiņu par iespējamu maksas aģitācijas aizliegumu elektroniskajos medijos priekšvēlēšanu laikā, ko jaunā padome konceptuāli ir atbalstījusi.

Padome vēlas uzklausīt viedokļus par iecerēm turpmāk radio un televīzijā aizliegt politisko partiju apmaksātās reklāmas.

Pašlaik Saeimā top jauns likumprojekts, kas regulēs aģitāciju priekšvēlēšanu laikā. Iecerēts arī aizliegt maksas aģitāciju, tā vietā piedāvājot lielākas iespējas politiskajiem spēkiem klāstīt savus piedāvājumus bez maksas. Latvijas Radio vēstīja, ka "Vienotība" iesniegusi priekšlikumu par 40 minūtēm labākajā ētera laikā katrai no partijām. Pašlaik likums paredz tiesības uz 20 minūtēm bezmaksas aģitācijas raidlaika Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio (LR).

"Tas būtu instruments, kas dotu partijām iespēju par sevi pastāstīt, apstākļos, ja mēs izslēgtu maksas politisko reklāmu. Formas var padarīt daudzveidīgākas, piemēram, pati partija var izvēlēties un taisīt minidiskusijas," intervijā LR klāstīja deputāte Lolita Čigāne, piekrītot, ka politiķi kļūtu tādi kā raidījumu veidotāji.

LR ģenerāldirektors Jānis Siksnis vērtēja, ka tas sabiedriskajam medijam nozīmētu reklāmas ieņēmumu samazinājumu, kā arī viņam bija grūti iedomāties, kā izklausīsies programma, ja radio būs obligāti jānodrošina visām partijām 40 minūšu aģitācijas iespējas labākajos raidlaikos.

Piektdien diskusijā NEPLP piedalīties aicināti pārstāvji no Latvijas Raidorganizāciju asociācijas, Reklāmas asociācijas, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, kā arī politologs Ivars Ījabs, Valsts prezidenta padomnieku nacionālās drošības jautājumos Jānis Maizītis, sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Iveta Kažoka un sabiedrības par atklātību "Delna" padomes priekšsēdētāju Inese Voika.

Jau vēstīts, ka NEPLP šonedēļ priekšsēdētāja amatā ievēlēja Aināru Dimantu un padome izveidojusi tuvākā laika darbības plānu. Dimanta vietniece būs Aija Dulevska-Cālīte, padomē strādā arī Gints Grūbe, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris.

Par jauno likumprojektu atbildīgā ir Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais