Saeimas komisijās vērtēs nacionālo televīzijas kanālu tiesības pieprasīt maksu no retranslētājiem

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti otrdien skatīs grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz nacionālajiem elektroniskajiem medijiem tiesības pieprasīt maksu no televīzijas programmas retranslētājiem.

Savukārt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā šos likuma grozījumus skatīs trešdien, liecina komisiju sēžu darba kārtība.

Grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā tapuši laikā, kad telekanāli LNT un TV3 draudēja pamest bezmaksas virszemes apraidi. Viens no viņu prasībām bija turpmāk no kabeļoperatoriem pieprasīt samaksu par savas programmas retranslāciju. Likums noteica, ka nacionālie televīzijas kanāli ir skatītājiem jāpiedāvā bez maksas.

Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācija (LEKA) bija pret šādu TV3 un LNT prasību. Viņi pamatoja, ka tas nav iespējams, kamēr TV3 un LNT paliek nacionālajā apraidē, jo šie kanāli kabeļoperatoriem ir obligāti jāpārraida. "Šādā gadījumā tiktu uzlikts piespiedu brīvprātīgs maksājums, ko viens komersants uzliek otram, turklāt kabeļopreatoriem nav iespēju izvēlēties segt maksu vai nē," norādīja asociācijas izpilddirektore Inese Aleksandrova.

Līdz ar grozījumiem būtu nodrošināta TV3 un LNT pieejamība bezmaksas virszemes apraidē, jo tās par savu saturu saņemtu samaksu no kabeļoperatoriem. Likuma grozījumu sagatavošanas gaitā ir notikušas konsultācijas ar abu kompāniju pārstāvjiem.

Grozījumi paredz, ka nacionālajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem pēc to izvēles ir tiesības pieprasīt maksu no televīzijas programmu retranslētājiem par nacionālā elektroniskā plašsaziņas līdzekļa programmas retranslēšanu.

Programmu retranslācijai publiskajos elektronisko sakaru tīklos jāsaņem retranslējamās programmas īpašnieka vai turētāja piekrišana un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes retranslācijas atļauja.

Viens no grozījumu iesniedzējiem Dzintars Zaķis ("Vienotība") iepriekš aģentūrai BNS norādīja, ka daudzu gadu laikā noteiktais televīziju apraides regulējums ir novecojis un kļuvis netaisnīgs.

"Ārvalstu televīzijas konkurē Latvijas reklāmas tirgū, turklāt tām papildus ir iespēja saņemt ienākumus no atļaujas piešķiršanas Latvijas kabeļtelevīzijām retranslēt šo ārvalstu TV programmas. Nacionālajām TV pašreiz spēkā esošie likumi iespēju saņemt ienākumu no atļaujas piešķiršanas retranslēt to programmas kabeļtīklos neparedz. Līdz ar to Latvijas nacionālie kanāli nevar vienlīdzīgi konkurēt ar ārvalstu televīzijām," paskaidroja Zaķis.

Koalīciju veidojošās partijas konceptuāli vienojušās mainīt normu, kas ierobežo nacionālo raidorganizāciju tiesības pieprasīt no kabeļoperatoriem atlīdzību par savu programmu retranslāciju. "Must carry" principa atcelšana ļautu telekompānijām TV3 un LNT saņemt samaksu par savu saturu no kabeļoperatoriem.

Svarīgākais