Nākamnedēļ darbu sāks vēlēšanu iecirkņi

Tieši desmit dienu pirms referenduma par Satversmes grozījumiem, kas paredz valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, tiks atvērti vēlēšanu iecirkņi.

Referendums ir izsludināts 18.februārī, tas nozīmē, ka iecirkņi tiks atvērti trešdien, 8.novembrī.

Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāve Kristīne Bērziņa pastāstīja, ka laikā līdz tautas nobalsošanai vēlēšu iecirkņi strādās četras stundas dienā pašvaldību vēlēšanu komisiju noteiktajā darba laikā un šajā laikā iecirkņos varēs pieteikt balsošanu dzīvesvietā tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar nokļūt vēlēšanu iecirknī balsošanas dienā. Vēlēšanu iecirkņos varēs iepazīties arī ar tautas nobalsošanai nodoto Satversmes grozījumu tekstu un kārtību, kā izdarāma atzīme tautas nobalsošanas zīmē.

Balsot šajās dienās vēlēšanu iecirkņos nebūs iespējams, jo balsošanai atbilstoši pašreiz spēkā esošajai tautas nobalsošanas kārtībai jānotiek tikai vienu dienu.

Jau vēstīts, ka tautas nobalsošanas jautājums būs "Vai jūs esat par likumprojekta "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" pieņemšanu, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu?". Iespējamie atbilžu varianti būs "Par" un "Pret".

Tautas nobalsošanas zīmē tiks iekļauta arī cita informācija – tautas nobalsošanas dienas datums un paskaidrojumi, kā izdarīt atzīmi tautas nobalsošanas zīmē un kādā gadījumā tautas nobalsošanas zīme ir nederīga.

CVK arī izveidojis divus informatīvos plakātus, ko izvietot vēlēšanu kabīnēs un nodalījumos. Plakātos paredzēts informēt par tautas nobalsošanai nodotajiem Satversmes grozījumiem, kā arī atgādināt par to, kā izdarīt atzīmi tautas nobalsošanas zīmē.

Tāpat televīzijā gaidāmi divi informatīvie klipi, kuru mērķis būs iepazīstināt ar tautas nobalsošanas jautājumu un informēt par kārtību, kā pieteikt balsošanu vēlētāju atrašanās vietā tiem vēlētājiem, kuri nevarēs nokļūt vēlēšanu iecirknī veselības stāvokļa dēļ.

Vēlētāju rosinātais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu.