Saeimā neskatīs ieceri ļaut Satversmes tiesai vērtēt referendumu atbilstību valsts pamatiem

Saeima ceturtdien nenodeva skatīšanai komisijās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iesniegto priekšlikumu dot Satversmes tiesai (ST) tiesības vērtēt referendumu būtības atbilstību valsts pamatiem.

Atbilstoši ZZS priekšlikumam bija paredzēts ST uzticēt vērtēt, vai tautas nobalsošanai virzītais Satversmes grozījumu projekts vai likumprojekts ir pieļaujams demokrātiskā sabiedrībā un neapdraud Latvijas kā nacionālas valsts pamatus.

Par šo ierosinājumu balsoja 11, pret bija 44, bet atturējās 23 deputāti.

Saeimas deputāte, kādreizējā ST tiesnese Ilma Čepāne ("Vienotība") no tribīnes aicināja balsot pret šo ierosinājumu, sakot, ka šajā jautājumā būtu jāsagaida Konstitucionālo tiesību ekspertu komisijas atzinums. Viņasprāt, ZZS priekšlikumā pausto izvērtējumu varētu drīzāk uzticēt Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK).

Čepāne norādīja, ka viņas vadītajā Juridiskajā komisijā nākamnedēļ sāks vērtēt ZZS iesniegtos Satversmes grozījumus, kas paredz neatļaut rīkot referendumus, kuri skar valsts pamatus, bet šis ZZS priekšlikums nav atbalstāms.

ZZS paskaidrojusi, ka pašlaik tiesību aktos nav noteikta institūcija, kas varētu dot savu vērtējumu par tautas nobalsošanai virzītajiem projektiem. Tāpat atgādināts, ka Saeima jau nodeva izskatīšanai komisijās ieceri Satversmē aizliegt rīkot referendumus par valstiskuma pamatu jautājumiem.

Tāpat ZZS atgādina, ka ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, paziņojot par lietas ierosināšanu par valodas referenduma atbilstību Satversmei, ierosināja izvērtēt, vai "kādai no valsts institūcijām nebija jādara kaut kas, lai izvērtētu procedūras atbilstību vai iesniegtā likumprojekta atbilstību Satversmei".