VARAM rosina pašvaldību referendumos dot iespēju balsot arī internetā

Vides aizsardzības un pašvaldību lietu ministrija (VARAM) izstrādājusi jaunu Vietējo pašvaldību referendumu likumprojektu, kas paredz dot iespēju parakstīties un balsot arī elektroniski.

VARAM izstrādātais likumprojekts ceturtdien pieteikts Valsts sekretāru sanāksmē, un pēc saskaņošanas ar atbildīgajām institūcijām tas nonāks valdības darba kārtībā.

Ministrija jau pērn bija izsludinājusi pašvaldību referendumu likumprojektu, taču mainījās valdības un, ņemot vērā referendumu ietekmi uz pašvaldību budžetiem, šī ideja tika atlikta. Saskaņā ar Saeimas lēmumu ministrijai likumprojekts jāizstrādā līdz šā gada maijam.

Plānots, ka jaunais likums, kas paredz iedzīvotājiem arī iespēju atlaist domi, stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī, taču tam vēl jāgūst atbalsts gan valdībā, gan Saeimā.

VARAM jaunā ministra vadībā atteikusies no iepriekš ierosinātās idejas rīkot divus referendumus – konsultatīvus, kurā pieņemto lēmumu dome pieņem zināšanai, vai lemjošus, kas stājas spēkā.

Jaunajā likumprojektā paredzēts, ka referendumu varēs rīkot par četriem jautājumiem – nozīmīgu infrastruktūras objektu īstenošanu, izņemot valsts nozīmes objektiem, pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, publiskajā apspriešanā nodotu jautājumu, ja pašvaldība nav ņēmusi vērā tās rezultātus, un domes atlaišanu.

Referendumu par domes atlaišanu nevarēs ierosināt vienu gadu pēc domes sanākšanas un vienu gadu pirms domes pilnvaru beigām.

Pašvaldības referendumu varēs ierosināt dome, ja par to nobalso vismaz divas trešdaļas no deputātu kopskaita, kā arī pašvaldības iedzīvotāji: pašvaldībās ar balsstiesīgo vēlētāju skaitu līdz 10 tūkstošiem – ne mazāk kā 15% no vēlētāju skaita, pašvaldībās ar vēlētāju skaitu no 10 001 līdz 50 tūkstošiem – ne mazāk kā 10% no vēlētāju skaita, savukārt vēl lielākās pašvaldībās – ne mazāk kā 7% no vēlētāju skaita.

Savukārt domes atlaišanu varēs ierosināt ne mazāk kā 30% no pēdējo domes vēlēšanu balsstiesīgo vēlētāju skaita.

Lai privātpersona sāktu parakstu vākšanu, domei būs jāizvērtē ierosinātā jautājuma atbilstība likumam. Parakstu vākšana ilgs vienu mēnesi.

Šajā laikā dome nevar lemt par jautājumu, par kuru notiks referendums.

Lēmumu par referenduma ierosināšanu vai atteikumu to ierosināt pieņems vēlēšanu komisija. Referendums jārīko ne ātrāk kā viena mēneša un ne vēlāk kā divu mēnešu laikā.

Referendums notiks sestdienā no pulksten 7 līdz 22 pēc vietējā laika. Likumā noteikta arī balsošanas kārtība, kā arī aizliegums aģitēt balsošanas iecirknī un 50 metru attālumā no tā. Likums paredz iespēju nobalsot arī personas dzīvesvietā, ja veselības stāvokļa dēļ to nav iespējams izdarīt balsošanas telpās, kā arī iespēju balsot tiem, kas atrodas apcietinājumā.

Pašvaldības referendums uzskatāms par notikušu, ja tajā piedalījusies vismaz puse no pēdējās domes vēlēšanās piedalījušos vēlētu skaita. Savukārt referendumā nodotais jautājums uzskatāms par atbalstītu, ja vairāk nekā puse no referendumā piedalījušos balsotāju skaita to atbalstīja.

Savukārt referendumu par domes atlaišanu varēs uzskatīt par notikušu un jautājumu par domes atlaišanu – par atbalstītu, ja par to būs nobalsojušas vismaz divas trešdaļas no pēdējās domes vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita.

Ja referendumā ir atlaista dome, atlaistie deputāti turpinās pildīt savus pienākumus, līdz Saeima pēc valdības ieteikuma ar likumu iecels pagaidu administrāciju. To ieceļot, Saeimai jānoteic arī termiņš, kad jānotiek jaunām domes vēlēšanām.

VARAM rosina iespēju par pašvaldības referenduma ierosināšanu parakstīties arī elektroniski. To varēs darīt portālā www.latvija.lv vai kādā citā tīmekļa vietnē, kur var īstenot parakstu vākšanu elektroniski. Parakstu vākšanai varēs izmantot vairākas tīmekļa vietnes.

Minimālās drošības un tehniskās prasības tīmekļa vietnei, kā arī personas autentifikācijai noteiks valdība.

Personas, kas būs parakstījušās internetā, pārbaudīs vēlēšanu komisija, izvērtējot, vai personai bija tiesības parakstīties un vai tā nav parakstījusies vairākkārt.

Tāpat VARAM vēlas, lai arī referendumā varētu balsot elektroniski. Vienīgi izņēmums ir referendums par domes atlaišanu, kurā elektronisko balsošanu nerīko, paredz likumprojekts.

Balsošana internetā notiks vienlaikus ar balsošanu klātienē, un balsot varēs portālā www.latvija.lv.

Ar pašvaldības referenduma sagatavošanu un norisi saistītos izdevumus, izņemot izdevumus parakstu vākšanai par referenduma ierosināšanu, segs no pašvaldības budžeta.

Svarīgākais