Februāra beigās visā ES arodbiedrības plāno protesta akcijas pret taupību

Lai vērstos pret taupības pasākumiem, Eiropas Arodbiedrību savienības konfederācija (ETUC) trešdien aicināja 29.februārī rīkot visā Eiropas Savienībā (ES) strādājošo protesta akcijas.

"Mūsu sauklis būs "Pietiek!". Taupības pasākumi nav vienīgā atbilde uz krīzi," paziņoja ETUC ģenerālsekretāre Bernadete Segola.

Pēc viņas paustā, dienu ilgās protesta akcijas mērķis ir mudināt ES valstu līderus, kuri 1. un 2. martā pulcēsies uz samitu Briselē, par savu galveno prioritāti izvirzīt jaunu darbavietu radīšanu blokā.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers aģentūrai BNS pastāstīja, ka LBAS pēc būtības atbalsta aicinājumu, taču par to, vai LBAS piedalīsies protesta akcijā, esot pāragri spriest.

"Pēc būtības mēs to atbalstām, taču par to, vai mēs piedalīsimies, lemsim valdes sēdē," teica Krīgers. Viņš norādīja, ka valdes sēdē par šo jautājumu varētu lemt ne ātrāk kā nākamajā nedēļā.

2011.gada beigās ES bezdarba līmenis sasniedza 9,8% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Bez darba blokā bija vairāk nekā 23 miljoni ekonomiski aktīvo cilvēku, no kuriem piektā daļa – jauniešu.

ES samitā 1. un 2.martā iecerēts parakstīt tā dēvēto fiskālās disciplīnas līgumu, kura nolūks ir ieviest stingrāku budžeta disciplīnu ES valstīs.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.