Rinkēvičs mudina Lavrovu iepazīties ar Putina uzskatiem par valodas lomu nacionālajā identitātē

Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam un citiem cilvēkiem Krievijā, kas pārmet Latvijai par krievu valodas statusu gaidāmā referenduma kontekstā, vispirms vajadzētu iepazīties ar Krievijas prezidenta kandidāta Vladimira Putina uzskatiem par valodas lomu nacionālās identitātes veidošanā, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" teica ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

"Tiem cilvēkiem Krievijā, kas ļoti uztraucas par to, kas notiek Latvijā, es ieteiktu brīvā brīdī palasīt pašu prezidenta kandidāta Putina kunga rakstu, kurā viņš visnotaļ precīzi norāda, ka faktiski arī Krievijas Federācijā jautājumi, kas skar nacionālo identitāti un valsts veidošanu, balstās uz valodu. Lavrova kungam vajadzētu pasekot līdzi tam, kas notiek pašu mājās," sacīja ministrs.

Rinkēvičs atgādināja, ka ĀM jau vairākkārt sniegusi savu viedokli par Lavrova izteikumiem - šis referendums ir Latvijas iekšējā lieta un nevienai valstij nevajadzētu nodarboties ar tā komentēšanu, lai mēģinātu šo procesu ietekmēt.

Savukārt attiecībā uz eiroparlamentārietes Tatjanas Ždanokas ("Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā") iniciatīvu vākt parakstus, lai pieprasītu oficiālo statusu ES mazākumtautību valodām, tai skaitā krievu valodai, ārlietu ministrs norādīja, ka šī iniciatīva juridiski ir nekorekta un iznākums liks vilties Ždanokas atbalstītājiem.

"Pēdējā laikā politiķiem tiešām vajadzētu saprast, ka nevajadzētu nodarboties ar tādu iniciatīvu veicināšanu, kas varbūt rada ļoti lielu publicitāti, bet tiem cilvēkiem, kas noticēs šiem samērā bezatbildīgajiem soļiem, beigu beigās būs vilšanās un zaudējums būs pašiem iniciatoriem," pauda Rinkēvičs.

Jau vēstīts, ka Lavrovs pagājušajā nedēļā paziņoja, ka cilvēki, kas ierosināja Latvijā rīkot referendumu par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, vēlas panākt taisnīgumu.

"Es neņemos paredzēt referenduma rezultātu, bet svarīgi ir tas, ka cilvēki vēlas tikt uzklausīti. Viņi vēlas, lai cienītu viņu tiesības, domāt, audzināt bērnus savā dzimtajā valodā," preses konferencē Maskavā teica Lavrovs, vēsta Krievijas laikraksta "Vzgļad" interneta portāls, atsaucoties uz aģentūru "Itar-tass".

"Tā ir pilnībā eiropeiska vērtība, un pilnībā var īstenot tās tiesiskās iespējas, kas attiecas uz Eiropas Savienību kopumā," uzsvēra Krievijas ārlietu ministrs.

Lavrovs sagaida, ka "referenduma vai vienkārši nepieciešamības sapratnes ceļā tas jāizdara, lai krievu valodu saglabātu un to cienītu ne tikai kā kultūras un vēsturisko vērtību, bet arī kā līdzekli, lai paplašinātu pilsoņu nodarbinātības iespējas".

Svarīgākais