Valsts prezidents ir pret referenduma apturēšanu

Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka referendumu par Satversmes grozījumiem, kas paredz valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, nedrīkstētu apturēt.

Prezidents uzskata, ka labākais šajā situācijā būtu, ja referendums notiktu. Šādu viedokli viņš paudis dienu pirms Satversmes tiesas (ST) gaidāmā lēmuma šajā jautājumā.

"Labāk, lai notiek. Jo tāds process ir iesākts, un, tik tālu aizvelkot, es neredzu izskaidrojumu, ka tagad pārtrauktu. Nav šaubu, ka Satversmes tiesai to tālāk vajag izvērtēt un radīt bāzi nākotnē, bet nedrīkstētu pārtraukt.. Paliks neatbildēts jautājums, un to varēs ilgu laiku cilāt," Latvijas Radio ceturtdien pastāstīja Bērziņš.

Viņš sacīja, ka situācija par referendumiem Latvijā ir ārpus Eiropas valstu pieredzes, kur valstiskajiem referendumiem ir cita bāze.

Jau vēstīts, ka ST piektdien paziņos lēmumu par Saeimas deputātu pieteikumu referenduma jautājumā.

ST priekšsēdētāja palīdze Līga Pauliņa aģentūrai BNS pavēstīja, ka piektdien plkst.11 notiks tiesas kolēģijas sēde, kur tiesneši paredzējuši pieņemt lēmumu attiecībā uz deputātu pieteikumu, kurā deputāti apstrīdējuši grozījumus Satversmē, kas attiecas uz krievu valodas statusu, un lūguši piemērot pagaidu noregulējumu un apturēt 18. februārī plānotā referenduma norisi.

Plānots, ka referendumam jānotiek 18.februārī, un tas būtu par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu. Vēlētāju rosinātais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu.

Svarīgākais