ASV atbalsta Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijas pagarināšanu

ASV ierosina pagarināt NATO patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā ne tikai līdz 2018.gadam, bet uz nenoteiktu laiku, trešdien paziņoja ASV vēstnieks NATO Ivo Dālders.

"Mēs ļoti intensīvi strādājam.. lai nodrošinātu, ka gaisa telpas patrulēšanas misija Baltijas valstīs tiek pagarināta ne tikai līdz 2018.gadam, bet pēc tam arī uz nenoteiktu laiku," televīzijas tiltā ar Baltijas valstu žurnālistiem teica Dālders.

"Aliansē visi saprot, ka Baltijas valstīm ir neiespējami un nelietderīgi iegādāties lidmašīnas savas gaisa telpas aizsardzībai. Daudz lētāk ir šo misiju veikt aliansei," sacīja ASV vēstnieks NATO.

Savukārt ASV valsts sekretāra vietnieks Filips Gordons pirms dažām dienām intervijā Lietuvas sabiedriskajai televīzijai pastāstīja, ka ASV atbalsta NATO gaisa spēku patruļu Baltijas valstu gaisa telpā pagarināšanu līdz 2018.gadam, tomēr neredz iemeslu patruļām piešķirt pastāvīgas misijas statusu.

Gordons atzina, ka "ASV ir pārliecinātas, ka misija ir jāpagarina līdz 2018.gadam. Esam to pagarinājuši jau vairākkārt".

"Piekritām pagarināšanai, bet pastāvīga misija neatbilst strauji mainīgajai pasaulei. Kurš var zināt, kas būs nepieciešams 2019.gadā," piebilda ASV valsts sekretāra vietnieks un uzsvēra, ka "periodiski jāuzlabo misijas efektivitāte un tā var turpināties".

NATO līderi vairākkārt pauduši gatavību nodrošināt patrulēšanu Baltijas gaisa telpā arī pēc 2014.gada, kad beigsies līdzšinējā vienošanās.

Viens no maijā gaidāmā NATO samita Čikāgā sarunu tematiem būs NATO spēju stiprināšana un tā saucamā viedā aizsardzība, katrai NATO dalībvalstij nodrošinot noteiktas drošības pasākumu funkcijas. Tās ietver arī NATO valstu patrulēšanu Baltijas valstu gaisa telpā, ko paredzēts turpināt pēc 2014.gada, lai gan, iespējams, būs jāpārskata gaisa telpas patruļu organizēšana.

Tā kā Baltijas valstīm pagaidām nav patrulēšanai piemērotu lidmašīnu, tās vēlas panākt, lai patrulēšanas misiju pagarinātu līdz 2018.gadam. NATO ir solījusi, ka alianses lidmašīnas patrulēs Baltijas valstu gaisa telpā līdz 2014.gadam, turklāt Latvijai, Igaunijai un Lietuvai pakāpeniski ir jāpārņem patrulēšanas misijas izdevumu finansēšana.

NATO iznīcinātāji, kas bāzējas Zokņu aviobāzē Lietuvā, patrulē Baltijas valstu gaisa telpā kopš Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņemšanas NATO 2004.gada martā. Alianses valstis patrulē rotācijas kārtībā.

Kopš 2004.gada šo misiju ir veikuši ASV, Beļģijas, Čehijas, Dānijas, Francijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Rumānijas, Spānijas, Turcijas un Vācijas gaisa spēku kontingenti.

No 4.janvāra Vācija, kuras iznīcinātāji jau pagājušā gada sākumā veica NATO gaisa spēku patrulēšanu virs Baltijas valstīm, atkal rotācijas kārtībā no Dānijas pārņēma šos pienākumus uz četru mēnešu termiņu.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais