Zatlers uzskata, ka referendumam par valodu būtu jānotiek

Zatlera Reformu partijas (ZRP) līderis un Saeimas deputāts Valdis Zatlers uzskata, ka tautas nobalsošanai par Satversmes grozījumiem, kas paredz valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, vajadzētu notikt, liecina politiķa teiktais otrdien Latvijas Televīzijā.

"Manuprāt, ir svarīgi iegūt Satversmes tiesas atzinumu, bet varbūt pēc referenduma ir daudz loģiskāk. Lai, pirmkārt, mēs iegūtu skaidru iedzīvotāju atbildi, ka latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda. Bet pēc tam iedot skaidru atbildi no Satversmes tiesas, ka šādi referendumi tomēr varbūt ir pretrunā ar konstitūciju, jo atzinuma saņemšanas laiks varētu būt gada beigās. Manuprāt, svarīgi ir dabūt šo pirmo atbildi - ka latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda," uzskata Zatlers.

Jau ziņots, ka Satversmes tiesas kolēģija vērtē 30 deputātu parakstītu pieteikumu, lai apstrīdētu referenduma par krievu kā otru valsts valodu leģitimitāti, apturētu tā norisi un vērtētu tā atbilstību Satversmes satura kodolam un valsts iekārtas pamatprincipiem.

Referendums par Satversmes grozījumiem izsludināts 18.februārī. Vēlētāju rosinātais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu.

Svarīgākais