Latviju varētu apmeklēt Ukrainas premjers un parlamenta spīkers

Latviju šogad varētu apmeklēt Ukrainas premjers un parlamenta spīkers – šādu cerību pirmdien pēc tikšanās ar Ukrainas ārlietu ministru Konstantīnu Griščenko (Kostyantyn Gryshchenko) pauda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Griščenko apliecināja, ka sarunas laikā ar Rinkēviču pārrunātas šogad gaidāmās augsta līmeņa vizītes, un arī izteica cerību, ka viņa kolēģi varētu šogad apmeklēt Rīgu.

Pēc tikšanās abas amatpersonas parakstīja kopīgu paziņojumu, kurā uzsvērta stabilā Latvijas un Ukrainas divpusējo attiecību izaugsme un nepieciešamība paplašināt abu valstu kontaktus valdības, parlamenta un nevalstisko organizāciju līmenī.

Paziņojumā teikts, ka Latvija turpina atbalstīt Ukrainas integrāciju Eiropā un ir gatava sniegt atbalstu ES–Ukrainas asociācijas līguma noslēgšanā, pievērst lielāku uzmanību ekonomiskās sadarbības padziļināšanai, īpaši tranzīta un loģistikas jomā attiecībā uz kravas vilcienu "Zubr" projektu.

Ukraina pateicās Latvijai par atbalstu kandidēšanā uz pagaidu vietu ANO Drošības padomē 2015.gada vēlēšanās, savukārt Latvija informēja par plāniem kandidēt uz ANO Drošības padomi 2025.gadā.

Pārrunāti arī starptautiskās drošības jautājumi, īpaši, ņemot vērā Ukrainas lomu Piedņestras konflikta risināšanā.

Griščenko pateicās par Rīgas Ukraiņu vidusskolas darba nodrošināšanu un īpaši par tās renovāciju. Viņš norādīja, ka skolu pirmoreiz apmeklējis 1994.gadā un ar prieku iepazīsies ar atjaunoto vidusskolas ēku.

"Šī vizīte ir devusi tālāku stimulu gan mūsu divpusējām attiecībām, gan Eiropas Savienības un Ukrainas attiecībām," sacīja Rinkēvičs un piebilda, ka saruna starp abiem ministriem bijusi "ļoti labvēlīga, ļoti konstruktīva un ļoti atklāta".

Sarunas laikā ārlietu ministrs pieņēmis Ukrainas kolēģa ielūgumu apmeklēt Kijevu.

Latvijā

Mākslīgā intelekta (MI) tehnoloģiju straujā attīstība sniedz arvien vairāk iespēju un ievērojami atvieglo ikdienas dzīvi – 68% aptaujāto jauniešu* atzīst, ka MI risinājumi ir ne tikai noderīgi, bet arī palīdz ietaupīt laiku. Interesanti, ka 13% aptaujāto ir atklājuši, ka viņi ikdienā komunicē ar MI ģenerētu draugu, liecina iniciatīvas “Solve for Tomorrow" ietvaros veiktā aptauja