KNAB neprognozē, cik ilgi pārbaudīs kultūras ministres darbību

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks atturas no prognozēm, kad varētu noslēgties pārbaude par kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (Nacionālā apvienība) darbību.

Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" Streļčenoks sacīja, ka informācija vēl tiek vērtēta.

"Pašlaik notiek resoriskā pārbaude un informācija ir pieprasīta, tiek vērtēta un man ir grūti pagaidām prognozēt, kad tĀ varētu noslēgties," atzina Streļčenoks.

Viņš pastāstīja, ka 2011.gada pirmajā pusgadā tika vērtēta valsts amatpersonu rīcības Latvijas Nacionālajā operā atbilstība interešu konflikta novēršanas likumam, arī vadītāja Andreja Žagara rīcībā. Šajā lietā pārkāpumi netika konstatēti, taču atklājās dažādi jautājumi, kas skar darba organizāciju, par ko tikusi informēta Kultūras ministrija (KM).

Jau ziņots, ka KNAB pārbaudi par Jaunzemes - Grendes darbību ierosinājis pēc atstādinātās KM valsts sekretāres Solvitas Zvidriņas vēstules.

Atstādinātā valsts sekretāre norāda, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniekiem ir aizsūtīta vēstule, kurā pausta gatavība pārskatīt līguma nosacījumus par indeksācijas metodiku. Šis punkts iekļauts, lai būvniecības izmaksas atbilstu tirgus cenām, kas tēriņus var samazināt.

Iesniegumā arī teikts, ka ministres uzdevumā bijis jāpārtrauc veselības apdrošināšanas iepirkums, jo neesot izvēlēts pareizais brokeris. Kā eksperts šajā jautājumā ticis uzaicināts ministres vīrs.

Norādīts uz spiedienu, kas izdarīts, lai noslēgtu mierizlīgumu tiesvedībā par "Rīgas Kinostudijā" padomju laikā uzņemto filmu autortiesībām.

Ministrijas darbinieki Zvidriņu arī informējuši, ka ministres padomnieks piedāvājis viņiem veikt fiktīvas iepirkuma procedūras vai slēgt līgumus ar konkrētiem pakalpojumu sniedzējiem.

Jaunzeme-Grende pārmetumus noraida.

Svarīgākais