Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Satversmes tiesā iesniedz pieteikumu par referenduma atzīšanu par nelikumīgu

Nacionālā apvienība (NA) iesniegusi Satversmes tiesā (ST) pieteikumu, lai apstrīdētu referenduma par krievu kā otru valsts valodu leģitimitāti, apturētu tā norisi un vērtētu tā atbilstību Satversmes satura kodolam un valsts iekārtas pamatprincipiem, aģentūrai BNS pavēstīja NA pārstāve Ieva Līne.

Pieteikumu Satversmes tiesai parakstījuši 30 Saeimas deputāti ‒ visi 14 Nacionālās apvienības frakcijas pārstāvji, 15 "Vienotības" deputāti (Ilma Čepāne, Dzintars Zaķis, Edvards Smiltēns, Lolita Čigāne, Ojārs Ēriks Kalniņš, Arvils Ašeradens, Jānis Reirs, Janīna Kursīte-Pakule, Ina Druviete, Rasma Kārkliņa, Andris Buiķis, Ingmārs Čaklais, Ingūna Rībena, Ainārs Latkovskis, Atis Lejiņš), kā arī Zaļo un zemnieku savienības deputāte Iveta Grigule.

Jau vēstīts, ka Saeimas deputāti no NA un "Vienotības" parakstījuši iesniegumu Satversmes tiesai (ST) ar aicinājumu apturēt referendumu, kurā jālemj par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

Savukārt Zatlera Reformu partijas (ZRP) Saeimas frakcijas deputāti skeptiski vērtē plānu prasīt ST apturēt tautas nobalsošanu par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai. ZRP frakcija uzskata, ka augsts dalības procents un skaidra atbilde referendumā ir labākais veids, kā demonstrēt, ka latviešu valoda vienmēr būs vienīgā valsts valoda Latvijā

Plānots, ka 18.februārī notiks referendums par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu. Vēlētāju rosinātais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu.