Nacionālā apvienība vēl lems, vai lūgt ST apturēt referendumu

Nacionālā apvienība (NA) vēl skaidri nevar atbildēt, vai Satversmes tiesai lūgs apturēt arī 18.februārī gaidāmo referendumu par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, liecina NA līdera Gaida Bērziņa teiktais.

"Teorētiski šāda iespēja pastāv, un mēs vērtējam, vai mēs to varam izmantot. Kad būs pieteikums gatavs, tad varēšu atbildēt," pagaidām nenoteikti atbildēja NA līdzpriekšsēdētājs Bērziņš.

NA frakcija trešdien sanāk uz sēdi, lai izlemtu par pieteikuma tekstu, kuru varētu iesniegt Satversmes tiesai, un apstrīdētu gaidāmā referenduma atbilstību Latvijas valsts pamatlikumam.

Frakcijas pārstāvis Imants Parādnieks aģentūrai BNS teica, ka frakcijas sēdē būs jādefinē iesnieguma teksts, ko tieši lūgt Satversmes tiesai pārskatīt. Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka tuvākajā laikā izdosies savākt 20 deputātu parakstus, kas nepieciešami, lai vērstos ST.

Jau vēstīts, ka ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris Latvijas Radio trešdienas rītā atzina, ka teorētiski pastāv iespēja, ka ST aptur referenduma sarīkošanu.

"Patlaban varu tikai teorētiski spriedelēt. Ja tiek noformulēts pieteikums atbilstoši mūsu kompetencei un tiesa lemtu par lietas ierosināšanu, un vienlaicīgi būtu izteikts lūgums apturēt kādas darbības, jo nebūtu loģisks tiesas spriedums, ja notikumi ietu savu ceļu, un tad tiesas spriedumam būtu nulle vērtības. Ja izpilde novestu pie bezjēdzības spriedumā, tad mēs iepriekš apturam, tā ka tad teorētiski tas ir iespējams," klāstīja Kūtris.

ST priekšsēdētāja palīdze Līga Pauliņa aģentūrai BNS iepriekš paskaidroja, ka vispirms pieteikumu izvērtēs ST priekšsēdētājs Kūtris. Ja pieteikums būs virzāms tālāk, tas tiks nodots ST kolēģijai, kam mēneša laikā būs jāsniedz atzinums, vai ir ierosināma lieta.

ST kolēģijas atzinumā tiks minēta lietas ierosināšanas ietekme uz referenduma sarīkošanu. "Kolēģijas lēmumā būs arī norādīts, kas no tā izriet," norādīja Pauliņa.

Ja lieta tiks ierosināta, pēc likuma, tā jāizskata piecu mēnešu laikā.

Svarīgākais