Premjers papildināto valodas referenduma jautājumu uzskata par daudz skaidrāku

Premjers Valdis Dombrovskis Centrālās vēlēšanu komisijas papildināto valodas referenduma jautājumu uzskata par daudz skaidrāku, līdz ar ko arī cilvēkiem 18.februārī tautas nobalsošanā varētu būt vienkāršāk izdarīt izvēli par vai pret otras valsts valodas statusa noteikšanu krievu valodai.

Centrālā vēlēšanu komisija otrdien nolēma papildināt referenduma jautājumu un tādējādi uz vēlēšanu zīmes būs uzdrukāts – "Vai Jūs esat par likumprojekta "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" pieņemšanu, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu?".

Iepriekš CVK nolēma tautas nobalsošanā vienkārši jautāt – vai atbalstāt Satversmes grozījumu pieņemšanu, taču šis formulējums izraisīja plašas diskusijas.

"Šāds jautājuma formulējums ir daudz precīzāks un daudz skaidrāk [būs] arī cilvēkiem izdarīt izvēli par vai pret," trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja premjers Valdis Dombrovskis.

Viņš atzina, kamēr jautājums bija noformulēts vispārīgi par Satversmes grozījumiem, varēja rasties neskaidrības un bija jāmeklē iecerētie Satvermes grozījumi, lai saprastu, par ko tie ir.

Taču līdz ar papildināto jautājumu skaidri noteikts, ka Satversmes grozījumi paredz noteikt krievu valodai otras valsts valodas statusu.

"Šajā gadījumā būs referenduma zīmē ļoti skaidri noformulēts jautājums un es domāju cilvēki arī spēs noformulēt skaidru atbildi," sacīja Dombrovskis.

Jau ziņots, ka CVK nolēmusi, ka tautas nobalsošana par Satversmes grozījumiem notiks 18.februārī. Vēlētāju rosinātais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu.

Svarīgākais