Arī Urbanovičs referendumā būs par krievu valodu

"Saskaņas centram" (SC) nebūs vienotas nostājas par gaidāmo valodas referendumu, jo apvienība nevēlas ierobežot savus vēlētājus, liecina SC politiķu teiktais.

Piektdien vēl viens no SC līderiem Jānis Urbanovičs paziņoja, kā, visticamāk, rīkosies referenduma laikā – viņš balsos par Satversmes grozījumiem, kas paredz valsts valodas statusa piešķiršanu Latvijā arī krievu valodai. Iepriekš arī Nils Ušakovs atklāja, ka balsos par. Tomēr SC nav vienotas nostājas valodas jautājumā.

"Vienotas partijas nostājas šajā jautājumā nav un nebūs. Negribam, lai šis jautājums sašķeltu mūsu frakciju. Katram ir tiesības uz savu viedokli. Mēs vienmēr runājam kā par problēmu, ka partijai uz visiem jautājumiem ir viens skatījums," pamatoja SC pārstāvis Andrejs Klementjevs.

Arī Urbanovičs aģentūrai BNS uzsvēra, ka šis lēmums nav jāuztver kā frakcijas kopīgais viedoklis, bet gan viņa personīgais redzējums.

Urbanovičs paskaidroja, ka šajā referendumā ir izšķiršanās starp burtu un garu, viņam neesot pieņemams referendumā piedāvātais jautājums un viņš uzskata, ka latviešu valodai ir jāpaliek vienīgajai valsts valodai. Taču referendumā viņš plāno piedalīties, solidarizējoties ar saviem vēlētājiem, kuriem nav atļauta iespēja ietekmēt valsts norises un kuriem atbilstoši valdošās koalīcijas izteikumiem jājūtas vainīgiem un kā "nepareizajiem pilsoņiem".

"Es plānoju solidarizēties ar viņiem, jo man ir saprotams, ka lielumlielais vairākums šo referendumu uztver nevis kā cīņu par otro valsts valodu, bet gan par savām tiesībām un pret to nihilismu, ko augstākās valsts amatpersonas, valdošā koalīcija demonstrēja pret viņu vēlmi ietekmēt politisko vidi," sacīja Urbanovičs, norādot uz 11.Saeimas vēlēšanu uzvarētāju SC atstāšanu opozīcijā.

"Viņš [Urbanovičs] ir no Latgales, un tas nozīmē, ka viņam blakus ir cilvēki, kas domā šādi, bet liepājniekiem vai ventspilniekiem varbūt ir cita nostāja. Katram savi vēlētāji," līdera soli komentēja Klementjevs.

SC Saeimas frakcijā esot ļoti "interesanta situācija" – kad notika parakstu vākšana Satversmes grozījumu ierosināšanai, frakcijā par to netika runāts un diskusijas sākušās tikai tad, kad jautājums nonāca parlamentā. Nekādas diskusijas nav plānotas arī pēc Ušakova un Urbanoviča publiskajiem paziņojumiem balsot par krievu valodu.

"Katram pilsonim ir tiesības uz savu viedokli jautājumā par Satversmi, bet, ja mēs runājam par kādu ekonomikas jautājumu, skaidrs, ka mums būs sociāldemokrātiska ievirze un turēsimies pie vienas pozīcijas. "Saskaņas centrs" aicina visus pilsoņus atnākt uz iecirkni un nobalsot, kā viņam pašam tuvāk. Tas ir ļoti svarīgs pasākums un, ja tam tērējam valsts līdzekļus, tad jānomēra temperatūra sabiedrības integrācijas procesiem," teica Klementjevs.

SC deputāts Igors Pimenovs referendumā nepiedalīsies. "Nekādas debates ar Urbanoviča kungu nerisināšu. Tā ir viņa izvēle, man ir sava izvēle," teica Pimenovs.

Jau ziņots, ka Centrālā vēlēšanu komisija nolēmusi, ka tautas nobalsošana par Satversmes grozījumiem notiks 18.februārī.

Vēlētāju rosinātais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu.

Latvijā

Dzinēju trūkuma dēļ lidmašīnas paliek uz zemes, tāpēc tiek atcelti reisi, un nacionālā aviokompānija “airBaltic” cieš zaudējumus – tādu cēloņsakarību ķēdi atklājis “airBaltic” izpilddirektors un valdes priekšsēdētājs Martins Gauss. Bet jau pirms diviem gadiem tapa zināms, ka aviokompānija pasūtījusi lidmašīnas ar garu mūžu nestrādājošiem dzinējiem. Bija iespējams prognozēt, ka tie visi ātri vien izies no ierindas.

Svarīgākais