Pēc septiņus gadus ilgām diskusijām cer vienoties par NVO finanšu atbalstu no valsts budžeta

Pēc septiņus gadus ilgām diskusijām šogad plānots vienoties par modeli nevalstisko organizāciju (NVO) sektora finansiālai atbalstīšanai no valsts budžeta, ceturtdien izskanēja NVO un Ministru kabineta sadarbības memoranda parakstīšanas pasākuma laikā.

"Strādājam pie NVO fonda izveides, ko paredz valdības rīcības plāns, lai būtu skaidrs, kam un kā piešķiram finansējumu," apliecināja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Arī Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane vairākiem desmitiem NVO pārstāvju, kas ceturtdien bija valdības ēkā, izteica cerību, ka šogad darbam būs rezultāti un tiks nonākts pie finansējuma modeļa.

Diskusijas laikā no NVO pārstāvjiem izskanēja, ka Lietuvā NVO tiek atvēlēta daļa no iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

"Latvijas Pilsoniskās alianses", kas ir jumta organizācija daudzām NVO, līdere Rasma Pīpiķe uzsvēra, ka Latvijā par to diskusijas ilgušas septiņus gadus, kad tika runāts par trīs miljonu latu novirzīšanu NVO sektoram no valsts budžeta.

"Pašlaik no organizācijām pašām ir atkarīga līdzdalība. No šodienas diskusijas saprotu, ka varētu paskatīties, cik maksā cilvēku darba laiks, lai līdzdalību nodrošinātu," teica Pīpiķe.

Viņa paskaidroja, ka NVO fonda izveidei jāiet roku rokā ar NVO klasifikatora izveidi, jo patlaban NVO sektors īsti netiek pārzināts.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais